Psikolog / Sosyal Hizmet Uzmanı
Berna Gökce
17 Şubat 2025
Çift sürekli olarak tartışıyor, anlaşamıyor, sorunları çözemiyor ve ayrılığa başvuruyordur. Sorun çözme becerileri yoktur. Bağımlılıklar mevcuttur. Sınır çizme sorunları vardır. Taraflardan biri daha vericidir, diğeri ise muhtemelen karşı tarafı “cepte” görüyordur. İlişkide denge yoktur. Taraflardan daha az duygusu olan ilişkiyi yönetir. İstediği zaman ayrılabileceğini, istediği zaman dönebileceğini ve hep beklendiğini, ne zaman dönerse dönsün kabul edileceğini düşünür. Bu nedenle kaybetme korkusu olmadan hareket eder, cepte görür ve istediği zaman gelir, istemediği zaman ayrılır. Her zaman haklı ve suçlayıcıdır.
Bağımlı ve cepte olan sınır çizmedikçe, her barışma teklifinde yelkenleri suya indirdikçe, vazgeçemeyip onsuz yapamadığını gösterdikçe daha çok cepte olur. Emek verir ama emeklerinin karşılığını alamaz ve buna rağmen emek vermeye devam ederek ilişkinin düzeleceğini zanneder. Sürekli suçlandığı ve haksız ilan edildiği için özgüveni zedelenir.
NASIL DÜZELİR?
Bağımlı ve “cepte” olanın vazgeçmeyi göze alması gerekir. Onsuz yapabildiğini, her zaman açık bir kapı olmadığını göstermelidir.
Emek vermeyi bırakmalıdır. Herhangi bir ayrılıkta, kolay barışmayacağı düşünülmelidir. Sınır çizmeli ve kendini ilişki uğruna yok saymamalıdır.
Otokontrol sağlamalı ve kişisel anlamda kendini geliştirmelidir. Özdeğerinin farkına varmalıdır. Kendi hayatını önemsemelidir.
Yalnızca partnerinin ne yapacağını düşünmemeli, kendisi de karar verebilmelidir.
Kaybetmekten korkmamalıdır. Hayatını bir kişiden ibaret görmemelidir.
Bağımlı ve cepte olan taraf sınır çizmeyi öğrendikçe, cepte gören taraf emek vermeden, hatalarını kabul etmeden geri gelemeyeceğini anlayacaktır. Bu nedenle sınır çizildikten sonra ilişki ya tamamen biter ya da cepte görenin düzelmesi, emek vermeye başlaması ve hatalarını kabul etmesiyle dengeye oturur.
Bir insan sizi cepte görüyorsa, siz de cepte olmaya izin vermişsiniz demektir. Cepte olmadığınızı gösterdiğiniz zaman; ya davranışlarını düzelterek gelir ya da tamamen gider. Her iki seçenek de, ayrıl-barış ilişkisinde bulunarak yıpranmaya devam etmekten çok daha iyidir.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191