Beyin esnetilir mi?

29 Eylül 2023

beyin-esnetilir-mi

“Birlikte ateşlenen nöronlar (sinir hücreleri) birlikte bağlanır’” sizce ne demektir ?

Donald O. Hebb tarafından keşfedilen bu kavram; zihinsel uyarıların beyinde gerçek, fiziksel değişmelere neden olduğunu gösterir. Beyninizde bir davranışı tekrar sergilemek için nöronları ateşlediğinizde o nöronlar davranışı kalıcı alışkanlık haline getirmek için bağlanacaktır.


Hebb buna ‘’Birlikte ateşlenen nöronlar birlikte bağlanır’’ der.


Nöronlar arası binlerce bağ vardır ve deneyimler yoluyla plastik gibi kolayca şekillenebilirler. Yeni bir dil öğrendiğinizi düşünelim veya spor yapmaya başladınız ya da yeni bir işe başladınız…


Hepsinde ilk günlerde acılı bir dönem yaşar ve deneyimsizliğinizi bir an önce kapatıp üzerinize düşeni yapmaya odaklanırsınız 1 sene sonra geriye dönüp ilk günleri hatırladığınızda çaylaklığınıza hayret edersiniz ama olmuştur işte pratik yaptıkça ustalaşmaya başlamışsınızdır. Çünkü, beyinde tekrarlı bir şekilde ateşlenen nöronlar bağlanmışlar ve beyniniz bir plastik gibi esneklik kazanmıştır. Buna beynin plastisite özelliği (nöroplastisite) denir. Nöroplastisite kavramına göre beyniniz plastiğe benzetilir.


Beyin değişebilen bir yapıda olduğu için bu terim tercih edilmiştir. Tabi ki beyninizin şekil değiştirmesinden bahsetmiyorum. Beyninizin fazlasıyla kullandığı kısımların daha büyük alan kapsamaya başlamasıyla ilgili bir durum bu. Beynin nöroplastisite özelliğini kullanmak yeni bir yeteneği pekiştirdikçe o beceriyi kolaylaştırmak için değişime uğraması demek. Bir araştırmada kemancıların somatosensöriyel (duyusal korteks/bölüm) sistemlerinde kullandıkları parmaklarıyla ilgili bölgenin daha büyümüş olduğu görülmüş.



Profesyonellerde müzikal dizilerin yürütülmesi sırasında, üstün müzik performansı parmakları ile işitsel ve somatosensoriyel döngüler arasındaki artan bağlantı ile açıklanmıştır (Lotze ve ark.,2003). Nöronlar arası binlerce bağ vardır ve deneyimler yoluyla plastik gibi kolayca şekillenebilirler. Bu nöronlar arasındaki iletişim de dopamin, serotonin gibi hormonlar sayesinde gerçekleşir. Bu hormonlardan yeterince üretememek anksiyete ve depresyon yaşamaya sebep olabilir. Bu sebeple motivasyonsuz hissetseniz dahi yeni bir aktiviteye başlamak, egzersiz yapmak bu hormonların salgılanmasına yardımcı olabilecektir. Dolayısıyla anksiyete ve depresyonla savaşmada veya önlemede etkili olacaktır. Nöronlar arası bağlar kuruldukça bu bağları kurmak için hormonlara ihtiyaç duyulacaktır bu sebeple özellikle fiziksel aktivitede bulunma, kendinize uygun bir egzersizi yaşamanıza katma, yeni bir hobi edinme beyninizin yararlı hormonları üretmesine büyük katkıda bulunacaktır.

Esneklikler dilerim.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191