29 Eylül 2023
OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Oyun, çocuğun kendisini ifade etmenin en doğal aracıdır. Montessori’nin de dediği gibi; “Oyun çocuğun işidir. “
Oyunun terapötik gücü, iyileştirici etkisi çocuk odaklı terapilerde de kendini göstermiştir. Çocuklarda görülen psikolojik problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda kendini geliştirmiş uzmanlar tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığıyla olumlu iyileştirilmesidir. Çocukla terapist arasında kurulan aynı zamanda çocuğun kendi iç dünyasını keşfettiği bir ilişki sürecidir. 2 tür oyun terapisi vardır.
Yönlendirilmiş oyun terapisi, çocuğun direk olarak oyun oynamasını sağlamaktır.
Yönlendirmemiş oyun terapisi, terapist çocuğu olduğu gibi kabul eder ve oyun çocuğun kontrolünde olur. Bastırılmış tüm duyguların atılarak rahatlanması sağlanır.
0-12 yaş arasındaki çocuklarda görülen pek çok farklı psikolojik sorunda oyun terapisi uygulanabilir. Depresyon, anne-baba kaybı, takıntılar, kaygı bozukluğu, travma, istismar, davranış problemleri, özgüven sorunları, uyku, yeme, okul problemleri gibi pek çok durumda oyun terapisinin etkili ve çözüm odaklı olduğu araştırmalarla sunulmuştur.
OYUN TERAPİSİNİN ÇOCUĞA ETKİSİ NEDİR?
Çocuk gerginlik, güvensizlik, korku, hayal kırıklığı, şaşkınlık, üzüntü gibi birikmiş duygularını oyun yolu ile dışarı aktarır, rahatlar. Bu duygularla yüzleşir, duygularını denetlemeyi öğrenir ve ona sıkıntı veren bu duygulardan uzaklaşır. Çocuk kendisi olmaya, kendi kararlarını vermeye, empati kurmaya, psikolojik olgunlaşmaya ve kendini fark etmeye başlar. Kendisine değerli bir birey olarak saygı duymaya başlar. Bu kazanımlarını sosyal ilişkilerine de uyarlar. Böylelikle çevresindeki insanlara hakiki bir saygı duyar, yeterliliklerini ortaya çıkarmaya izin verir. Her bir bireyin kendi kararlarını vermek için sorumluluk sahibi olduğuna inanır. Ve sonuç olarak daha olumlu ve yapıcı çocuklar olurlar.
Tüm bunlar için önemli olan nokta, çocuğun kendi iç dünyasını açabilmesi için kendini güvende hissedebilmesidir. Terapistin kabul edici, anlayışlı ve dost canlısı olması çocuğa güven verecektir.
EVDE OYUN TERAPİSİ UYGULANABİLİR Mİ?
Filial Terapi eğitimi ile oyun terapisi ebeveynler tarafından uygulanabilmektedir. Online olarak da bu eğitimi edinebilmeniz mümkün. Çocuklarınızla verimli bir oyun saati oluşturarak nasıl duygusal bağ ve ilişki kuracağınızı öğrenmiş olursunuz.
Çocuğun yaşamış olduğu anne-baba kaybı, istismar gibi büyük travmalar için muhakkak bir uzmandan destek almalısınız.
ÇOCUK GELİŞİMCİ
DİDEM NALCIOĞLU
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191