Duygusal Şiddete Farklı Bir Yorum: Love Bombing

duygusal-siddete-farkli-bir-yorum:-love-bombing

“Hiç kimse izlemiyormuş gibi dans et.

Hiç incinmemiş gibi sev.

Hiç kimse dinlemiyormuş gibi şarkı söyle.

Ve dünya cennetmiş gibi yaşa.”

 

William W. PURKEY



Hayatımız boyunca hepimiz hayallerimizi süsleyen ilişkiyi ararız. Eşit düzeyde sevdiğimiz, sevildiğimiz, değer verip

değer gördüğümüz, partnerimizin bizi düşündüğü, önemsediği bir ilişki hangimizi mutlu etmez ki? Ancak işler her zaman film sahnelerindeki gibi kusursuz gitmeyebilir. Sevdiğimizi ve sevildiğimizi düşündüğümüz bir anda birden dibe çöktüğümüz bir an da gelebilir. Peki ilk zamanlarda bizi bu kadar yücelten, peri masallarına inandıran partnerimiz ne olur da bir anda bu kadar değersiz hissettirir? Siz de böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız duygusal şiddetin farklı bir boyutu olan “love bombing” kavramını gelin birlikte yakından inceleyelim.

 

Love Bombing nedir?


Love bombing yani sevgi bombardımanı aşırı sevgi gibi görünen bir manipülasyon çeşididir. Peki manipülasyon nedir? Manipülasyon, kişiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek üzere kullanılan bir yöntemdir.

 

Her ilişkide olabileceği gibi, romantik ilişkilerde de manipülasyonlara sıkça rastlanmaktadır. Yalanlarla partneri kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmek, problem yaratmak ve problemin çözümü için tek çarenin manipülatör partnere sarılmak olduğu konusunda kişiyi ikna etmek, partneri kendinden mahrum bırakmak, partnerin duygularını çıkarları için kullanmak; romantik ilişkilerdeki manipülasyona verilebilecek örneklerdir.

 

Love bombing de yukarıdaki örneklere ek olarak verilebilecek farklı bir duygusal manipülasyon çeşididir. İlişkinin başında her şey mükemmeldir. Partneriniz sizin çok değerli ve eşsiz hissetmeniz için elinden geleni yapar. Sürekli olarak hediyeler alır, övgüler yağdırır, “aşk sarhoşu” olmanız için elinden geleni yapar. Hatta çoğu zaman daha önce hiç yaşamadığınız duyguları yaşadığınızı hissedersiniz. Artık doğru kişiyi bulduğunuzu düşünürsünüz.


Ancak ne yazık ki işler hep böyle gitmez. Bağlandığınızı hissettiği an ilgi ve sevgi, manipülatör tarafından aniden ve sebepsizce kesilir. Tüm davranışlarının tam tersine döndüğünü görebilirsiniz. Sizi öven ve ilgisini gösteren kişi gitmiş, yerine sizi sürekli olarak hatta başkalarının yanında bile eleştiren, yargılayan, soğuk ve ilgisiz tavırlarıyla bir yabancıymışsınız gibi hissettiren biri gelmiştir. Aniden böyle bir duruma maruz kalan bir kişide oluşabilecek hasar ise kişinin psikolojik sağlamlığına bağlı olarak çok ciddi boyutlarda olabilir. Love bombing sonrasında kişilerde aşağıdaki problemler görülebilir:

  • Güven problemi
  • Özgüvensizlik
  • Şüphecilik
  • Kendi hakkında sorgulamalar


Bütün bunlar sonucunda, maruz kalan kişi manipülasyona uğradığının farkında olmadığı için problemi kendinde aramaya başlayacak hatta belki de kendini suçlayacak, sonraki ilişkilerinde güven problemi yaşayacak, yanlış genellemeler sonucu insanlara şüpheyle yaklaşacak ve bütün bunlar kendilik değerinde bozulmalara sebep olabilecektir.


Love Bombing Nasıl Anlaşılır?


İlk olarak derin bir nefes alın çünkü her an hepimizin başına gelebilecek bir olaydan bahsediyoruz. Tek sorun maruz kalan kişinin bu durumu fark etme olasılığının çok düşük olması. Bunun sebebi ise insanın sevme ve sevilme ihtiyacı.Hangimizin sıcak bir gülümseme karşısında içi kıpır kıpır etmez ya da hangimizin yoğun bir ilgiyle karşılaşınca ayakları yerden kesilmez ki? Ancak karşılaştığımız bu yoğun ilgi ve sevgi gösterilerinin “love bombing” olup olmadığını ortaya koyacak bazı ipuçları da vardır.


  • Partneriniz, tanışalı çok kısa süre olmasına rağmen siz hayatının merkeziymişsiniz gibi davranıyorsa,
  • Sizi sürekli olarak yüceltiyorsa,
  • Sadece duymak istediklerinizi söylüyorsa,
  • Çok pahalı hediyeler alıyorsa,
  • Daha ilk haftadan size sevgisini, aşkını haykırmaya başladıysa,
  • Sizi henüz tanımadan “Sen benim başıma gelen en güzel şeysin. Biz birbirimiz için yaratılmışız. Yıllardır aradığım aşk senmişsin.” gibi cümleler kuruyorsa,
  • İlişkinin ilk başlarında yukarıdaki ifadelerle size yaklaşıp daha ilişkinin rutine girdiği ilk aşamalardan itibaren ilgisini aniden kestiyse,
  • Sevgi ve ilgide ani iniş-çıkışlar başladıysa,
  • Sizi özellikle başkalarının yanında eleştirmeye, yargılamaya ve olduğunuz gibi kabul etmediğini hissettirecek ifadeler kullanmaya başladıysa LOVE BOMBİNG mağduru olabilirsiniz.

 

UYARI: Yazının bu noktasında Love Bombing ve Romantizm kavramlarının birbiriyle karışabileceğini düşünerek bir hatırlatma yapmak isterim. Romantik insanlar da sürpriz yapmayı, hediye almayı sever, partnerine karşı ilgilidir, partnerini sever ve sevdiğini hissettirir ancak love bombingde aşırı ilgi çok hızlıdır ve kısa sürelidir. Yalnızca tanışmanın ilk aşamalarında olur ve kişi bağımlı hale gelince birden ortadan kaybolur.


Peki kendimizi nasıl koruyabiliriz?


Yavaş ve temkinli adımlar atın. Henüz her şeyin başındayken her şey çok hızlı ve gerçek olmayacak kadar mükemmelse şüphelenin. Özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerindeki kişiler, ikili ilişkiler hakkında deneyimsiz olmaları sebebiyle karşısına çıkan insanlardaki aşırı ilgiyi aşk sanmaları sonucu çok fazla hasar alabilmekte ve sonraki hayatlarında karşı cinse karşı güven problemi yaşayabilmektedirler.


Sınır koyun. İkili ilişkilerde özellikle de ilk aylarda sağlıklı sınırlar koymak çok önemlidir. Bu sizi karşıdaki kişiden uzaklaştırmaz aksine birbirine saygı duyan bireyler olmanızı sağlar.

 

Hayat, seçimlerimizin toplamından ibarettir. Kim olduğumuz, kimlerle olduğumuzla yakından ilişkilidir. Bu süreçte size, kendinizi kötü hissettiren, üzen, yoran kimseyi yakınınızda tutmayın çünkü S. Freud’un da dediği gibi “Bir insanın size neler yaptığını unutabilirsiniz; ama o insanın size ne hissettirdiğini asla unutamazsınız.”

 

Bugünkü yazımda ilişki problemlerine farklı bir perspektiften bakmaya çalıştım. Benimle bu yolculuğa çıkıp sona kadar bize eşlik ettiğin için teşekkür ederim. Kaleme alınmış farklı yazılarda görüşmek üzere…

 




Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191