Duygusal yeme nedir?

duygusal-yeme-nedir

DUYGUSAL YEME NEDİR ?


Duygusal beslenme, duygusal durumların yiyecek seçimlerini etkilemesidir. Bireyler stres veya üzüntü duygu durumunu düzenlemek için yiyeceklere yönelebilirler. Örneğin, bir kişi stresli hissettiğinde, genellikle "rahatlatıcı" yiyecekler olan yağlı, tatlı veya tuzlu atıştırmalıklara yönelebilir. Ancak, bu durumda yeme gerçek açlıkla ilgili değildir, sadece duygusal bir tepkidir. Bozulan duygu durumunu düzeltmek ,kaygı ya da stres yaratan durumu bastırmak için yeme davranışında bulunulur. Duygusal yeme , duygu durumunu geçici olarak düzenler aslında yaşanılan stres, kaygı ve üzüntüyü bastırmanın bir yolu olarak tali , tuzlu ve bol kalorili besinler tüketilir. Bu tüketilmenin anlık verdiği rahatlama tekrar eden olumsuz duygulanımda duyguyu bastırabilmek için kullanılan alternatif bir rahatlama olur. Zamanla bu bir döngü haline gelir. Olumsuz bir duygu yaşıyorum , duyguyu bastırmak için yiyecek tüketiyorum ve anlık olarak rahatlıyorum. Bu döngü yeme bozukluklarının başlangıcı sayılabilir. Bu döngü kırılmazsa ilerleyen zamanlarda kişi yeme kontrolünü sağlayamaz. Başta kilo problemleri olmak üzere psikolojik problemler ve beden algısında sorunlar yaşar.


Stres altında olan insanlar genellikle yüksek yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler tercih ederler. Bu yiyecekler arasında fast food, cips, çikolata, dondurma gibi "rahatlatıcı" besinler bulunur.


Üzgün hisseden kişiler, genellikle "tutkulu" tatlar ararlar. tatlılar, dondurma veya çikolata gibi yüksek karbonhidratlı yiyeceklerdir. Bu yiyecekler mutluluk hormonu olan serotoinin salını artırır. Üzüntü yaşanan durumu bastırmak için geçici bir çözümdür.


Sıkıntı hissettiğimizde, genellikle yeme alışkanlıklarımızda düzensizlik yaşarız. Bazı insanlar sıkıntılarını bastırmak için aşırı yeme eğilimindedirler ve bu genellikle sağlıksız atıştırmalıklarla sonuçlanır.


Öfke veya huzursuzluk hissettiğimizde, genellikle stres altında olduğumuzda olduğu gibi yüksek yağlı veya şekerli yiyecekler tüketme eğiliminde olabiliriz. Bu, kendimizi rahatlatma veya duygusal olarak dengelenme çabasıyla ilgilidir.


DUYGUSAL BESLENME YEME BOZUKLULUĞU MUDUR ?


Duygusal beslenme, genellikle duygusal ihtiyaçları karşılamak veya duygusal rahatlama sağlamak amacıyla yemekle ilgilidir.Yeme bozuklukları ise kişinin yeme alışkanlıklarında ciddi bir sapma ve sağlıksız bir ilişki ile yiyeceklerle olan duygusal, zihinsel ve fiziksel ilişkisi ile karakterizedir. Yeme bozuklukları, anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu (binge eating disorder) gibi çeşitli klinik bozuklukları içerir. Bu bozukluklar genellikle kişinin beden algısı, kilo kontrolü ve yeme alışkanlıklarıyla ilgili sapmaları içerir.


Duygusal beslenme ve yeme bozuklukları arasındaki ilişki şu şekillerde olabilir:

·        Bir kişi duygusal zorluklarla başa çıkmak için sürekli olarak yemeğe yöneliyorsa, bu yeme bozukluğu belirtisi olabilir.

·        Duygusal beslenme, yeme bozukluklarını tetikleyebilir veya kötüleştirebilir: Örneğin, stres altında olan bir kişi daha fazla yeme eğilimindeyse ve bu durum yeme bozukluğu olan bir kişiyse, stresli durumlar yeme bozukluğunun şiddetlenmesine neden olabilir.

·        Yeme bozuklukları duygusal beslenme alışkanlıklarını etkileyebilir: Yeme bozuklukları olan kişiler, duygusal olarak sağlıksız ilişkilendirilmiş yeme alışkanlıklarına sahip olabilirler. Örneğin, bir kişi bulimia nervoza yaşayan bir kişi, duygusal olarak stres altında olduğunda kendini tıkınırcasına yeme atağına kaptırabilir.


Duygusal yeme ve yeme bozukluğu ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız advicemy hesabımdan bireysel görüşme alabilirsiniz

Yeme bozuklukları ile ilgili daha fazla bilgi almak için mesaj atabilirsiniz

Sağlıcakla kalın

PSİKOLOG MELTEM İREM ÜNAL


Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191