29 Eylül 2023
Filial terapi, aile danışmanlığı ve oyun terapisinin bütünleştiği bir danışmanlık yöntemidir.
3-12 yaşları arasındaki çocuklar ile yapılan bir oyun terapisi yönetimidir. Bu yöntem oyun terapisinden farklı olarak aileyi de işin içine dahil eder.
Bu teröpatik yöntem hem normal gelişim gösteren hemde duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanılır. Aile üyelerinin birbirleriyle olan iletişimlerini güçlendirmeyi, başaçıkma becerilerini zenginleştirmelerini sağlar. Anne-baba ve çocuk ilişkisinde açıklığı ve güveni artırmayı hedeflediğinden hem önleyici, hem de sorun varsa, o sorunun çözümüne yardımcı olan kısa dönemli bir terapi programı olarak tanımlanabilir.
Terapi sürecinde anne babalar terapistin yardımıyla çocuklarıyla özel oyun görüşmelerini nasıl yürüteceklerini öğrenme fırsatı bulurlar. Bu yöntemin en güzel yanı problem olsun olmasın çocuklarınızla kaliteli zaman geçirme için vakit ayırmanız ve onları daha iyi anlayabilmenizdir.
Çocuklar İçin Oyunun Önemi!
Çocuklar için oyun sadece vakit geçirilecek bir zaman değildir. Oyunun bir çok anlamı vardır. Çocuklar oyunlarda duygularını farkederler, bu duyguları oyunlarına entegre edip çözüme kavuştururlar. En çokta hayatı oyunlar yolu ile öğrenirler.
Çocukların oyunlarda kurduğu dünya, çevresinde olanın minyatür bir kopyasıdır aslında.
Bu oyunları anlayabilmek ve anne-baba’nında bu oyunlara aktif olarak katılabilmesi bir çok sorunun çözülmesinde kullanılır. Basit düzeyde çocuklarınızın oyunlarında anlamak istediklerini görebilmek ve anlamladırmak bizlere onların iç dünyları ile ilgili önemli ipuçları sağlar.
Anne-babalar çocuklarının yanında ne kadar dikkatli olurlarsa olsunlar çocuklar birçok şeyi kolayca farkedebilirler. Bunun için duymuş ya da görmüş olmalarına gerek yoktur. Annenin ses tonu, ev içerisindeki gergin hava, beraber yenen yemeklerdeki konuşmalar bunun için fazlasıyla yeterlidir.
Çocuklar bu durumları anlamlandıramamış olsalarda orada olan duyguları eksiksiz bir şekilde hissedebilirler. Onları rahatsız eden bu duyguları ise dışa vurmaları gerekir. Bu durum öfkeli davranışlar ile, alta kaçırma ile ya da tam tersi anneye ya da babaya daha bağımlı bir kişilik ile gösterir kendisini.
Oyun ise çocukları rahatsız eden bu durumlardan bir kaçış ve çözümleme alanı olur çoğu zaman.
Bu durumların hepsini göz önüne aldığımızda oyunun önemini daha iyi anlayabiliriz. Filial terapi yöntemi ile de çocuk bir yandan oyun oynayarak bu sorunlarla uğraşırken bir yandanda anne-baba’nın çocukla beraber olması mükemmel bir iyileştirici ortam sağlamaktadır.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191