Görevimiz Başarının Stratejileri

gorevimiz-basarinin-stratejileri

“Mutluluk öğrencilerin akademik başarısında gözden kaçmaz bir etkendir, mutluluk sıklıkla başarıya yol açar, ama sadece başarı, kendi yolunda mutluluğa yol açmaz.’ diyor Levy.”


“Stratejik bir planımız var. Adı: Bir şeyler yapmak.” Herb Kelleher


Akademik başarı için uyguladığımız önemli stratejiler akademik başarımızı etkiler ve hayatımızda önemli roller üstlenirler. Deb Levy’e göre pozitif psikoloji ile kişilik testleri güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi bilmenizde veya fark etmenizde büyük roller oynar. Sizin güçlü veya güçsüz yönlerinizi bilmeniz, onlarla oynama fırsatı yaratır fakat aşırı oynanması da noksanlık yaratabilir. Bu yüzden mizaçlı olması da önemlidir. Zayıf yönlerinizi de cesaretlendirmek sadece akademik başarınızın yanında, kendini gerçekleştirmek için de önemlidir. Hedeflerinize ulaşmak, zamanınızı nasıl yönettiğinize bağlıdır. Levy’e göre, öncelik pastası planlamak ve zamanınıza göre dilimlere bölmek önemlidir. Genelde zamanını iyi yöneten ve planlayan öğrenciler, diğer zamanını iyi yönetemeyen ya da plansız olan öğrencilere göre fark yaratırlar. Hayır diyebilmeyi öğrenmek, hayır diyebilmek bazı öğrenciler için onların hedeflere uğraşmasında ki en güçlü kelimelerden biridir. Levy’nin öncelik pastası diliminde; %25 aile, %25 okul, %25 iş, %15 egzersiz ve %10 sosyal yaşam olarak konumlandırılmış, tabii bu öğrencinin kişisel hayatına göre yeniden düzenlenebilir. Ödev yapmak, dil öğrenmek vb. dilimler eklenebilir, yüzdelikleri ile oynanabilir çünkü her öğrenci kendi kişisel sorumluluklara veya hobilere sahiptir. Mutluluk öğrencilerin akademik başarısında gözden kaçmaz bir etkendir. “Mutluluk sıklıkla başarıya yol açar ama sadece başarı, kendi yolunda mutluluğa yol açmaz.” diyor Levy. Bunların yanında bir eylemi neden yaptığımızı bilmek, ne yaptığımızı bilmek onu doğrulamamız başarıya yol açar. Aksi halde öğrencilerin söylediği “Bu ders hayatımda ne işe yarar, ne için okuyorum, neden gerekli?” gibi negatif yönde olan sorgulamalarla, inkar etme yoluyla öğrencilerin ders ortalamasında ve öğrenmesinde çok ileri mesafe kaydetmeleri zor gözüküyor. Pozitif olma, iyi hissetme stratejileri uygulamanızda da önemli rollere sahiptir. Her günün sonunda size iyi hissettiren 3 şeyi yazmak veya kaydetmek, sizi yarınlar için pozitif ve anlamlı bir hayata ulaşmanızda etkilidir. “Örneğin bu 3 şey: gurur duyduğunuz, minnettar olduğunuz veya sizi basitçe gülümsetecek şeylerdir.” diye de ekliyor Levy. Güçlükleri yenme yeteneğinizi hissedin, ne kadar iyi stratejiler de yürütseniz zorluklar belirecek veya hata yapacaksınız. Sizin de öğrenci olarak insan olduğunuzu kendinize hatırlatmanız, herkesin hata yapabileceğini kabullenip olaylara değişik perspektiflerden bakmanız sıkıntılı süreçlerden çıkmanızda önemli role sahip olacaktır. Yorulduğunuz zaman pes etmek yerine ara vermek, yemek yemek, düzenli uyku, istirahat etmek, çalışmaya veya öğrenmeye döndüğünüzde, etkileri gözden kaçırılmayacak şekilde belirgin olacaktır.


Yazar: Enes Ay Yazıcı



Yararlanılan Kaynak:

Deb Levy (2018, January 10) 5 Strategies for Academic Success: Using Your Strengths, Harvard Division of Continuing Education, https://extension.harvard.edu/5-strategies-for-academic-success-using-your-strengths/

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191