Pes bundan da tartışma çıkar mı?

06 Mart 2024

pes-bundan-da-tartisma-cikar-mi

Öyle yatak mı toplanır!

Bu bardağın yeri burası mı!

Bu bornozunu neden hep yatağın üstüne atarsın ki!

Ev ne kadar dağınık!

Yemeğin tuzu hep eksik!

Duş çıkışı banyoyu pis bırakma beni duymuyor musun!

İşe giderken beni uğurlasan şaşarım!

Hep reddedilen ben oluyorum!

Çocuğum gibi arkanı toplamak zorunda mıyım!

Gideceğin yere vardığında neden haber etmezsin ki!

.

.

.

Bunların içinde belki de size tanıdık gelenler vardır. Tartışmaya sebep olan konular ne kadar da basit görünüyor değil mi? Size göre sudan sebepler olarak sayılan konular aslında buz dağının görünen kısmı; bir de buz dağının görünmeyen kısmı var. Buz dağının görünmeyen kısmına kulak vermez isen sudan sebeplerden çıkan tartışmanın neden bu kadar alevlendiğine anlam verme konusunda eksik kalırsın.

 

Birlikte bakalım mı buzdağının görünmeyen kısmına ne dersin?

Bu kısım her bireyde farklıdır. Bir konunun tetikleyiciliği kişiden kişiye değişir. Bu durum kişinin yetiştiği aile ortamı, kültürü gibi etkenlere göre değişiklik gösterir. Çift, aynı konuya farklı tepki gösterir çünkü; altta tetikleyicileri farklıdır. Farklı duygular devreye girmiştir. O duygu bize nereden tanıdık geliyor? O duyguya ait ilk anın nedir? Beyninle tanışıklığı olan bu duygun tartışmada çok yüksek ateşleniyor. Duygu- düşünce- davranış üçgenini unutma. Duygun yüksek ateşlendikçe düşünce ortaya çıkacak sonrasında davranışa etki edecektir. Konular değişir ama duygun hep orada kalır. Duyguna tanışıklık sağlamadıkça ona temas etmedikçe davranış değişikliği mümkün olmuyor ne yazık ki.

Sana kendine teması arttıran pratik bir öneri sunayım mı?

Partnerinin seni rahatsız eden herhangi bir davranışında karşı tarafa odaklanmaktansa iç dünyana kulak ver bakalım; sana neler söylüyor? Seni neden bu kadar rahatsız etti yapılan o davranış? Sende neyi tetikledi?

Her tartışmada karşı tarafa odaklanmak tartışmayı daha çok tırmandırır. Çözüm, uzlaşma yolunu baltalar; ilişkideki denge daha çok kaybolur. Tartışmada daha çok karşı tarafın üzerine gitmek, kim daha çok lafını söyleyecek yarışına girmek, haklı haksız sonucuna ulaşmaya çalışmak gibi bunların faydası yok bilesin.

 

Sevgiyle..

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191