Sağlıklı İlişki Kurmanın 5 Adımda Yolları

saglikli-iliski-kurmanin-5-adimda-yollari

İnsan birbirine ihtiyaç duyan sosyal bir varlıktır. Bu ihtiyaç, ilişki kurmak ve ait olma duygusu sağlıklı bir birey olmak adına insan yaşamımızdaki temel yapılarını oluşturmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak psikolojik ve fiziksel anlamda hayata olumlu katkıları bulunmaktadır. Her romantik ilişki evliliğe gitmez elbette ama mutsuz bir evlilik hastalanma olasılığını yaklaşık yüzde otuz beş oranında arttırırken, yaşamdan ise ortalama dört yıl kısaltabildiğini ifade ediliyor (Gotmann, 2006). Bu durumda, sağlıklı ilişki ömrü uzatabileceği gibi fiziksel sağlığımızı da olumlu etkileyebilir denebileceği düşünülmektedir.

Sağlıklı bir ilişki yaşamak şans mıdır?

Sağlıklı ilişkilerin sinyallerini bilmek kendimiz ve partnerimiz için en iyisine ulaşmamızı sağlar. Sağlıklı ilişkilerin sinyallerini hızlıca tanıma şansı bulabilirse kişi, bu durumda sağlıklı ilişki “şans” olmaktan çıkar. Peki sağlıklı ilişki kurmanın yolları nelerdir?

Sağlıklı ilişkiye sahip olmak hakkında herkesin bir fikri olsa da bir ilişkinin içinde deneyimlerken uygulamak zaman alabilir. Bilinmelidir ki, her ilişkinin dinamiği farklıdır. Fakat dinamik farklılığı sağlıklı ilişkinin sinyallerini değiştirmez.

  1. Sağlıklı iletişim kurmak.

Sağlıklı iletişim; kendi isteklerinin, ihtiyaçlarının, inançlarının, düşüncelerinin, beğenilerinin farkında olmak ve bunları rahatça ifade edebilmek, rahatsız olduğun sorunu tartışma oluşmadan paylaşabilmeyi içermektedir. Eğer bu durum şu an bulunduğunuz ilişkide mümkün değilse sağlıklı bir ilişkinin temel taşı olan sağlıklı iletişim basamağının sallantıda olduğunu söylenebilir. İletişim kurarken taraflar düşüncelerini, arzularını ve isteklerini aktaramadığı durumlarda, ilişki bir yumak ipliğe dönebilir ve kendinizi hiç istemediğiniz bir döngünün içinde bulabilirsiniz.

  1. Güven içinde olmak.

Bir ilişkide güven içinde olmak ilişkide yaşanan çatışmaların, fikir ayrılıklarının, karşıdaki için duymanın zor olabileceği duyguların ifade ederken dürüst, rahat ve saygılı bir şekilde paylaşabilmesidir. Birlikte zaman geçirmenin yanında partnerler arkadaşları ile birlikteyken sizi aldatmayacağı ya da yalan söylemeyeceğine inanabilmektir.

  1. Merak

Sağlıklı bir ilişkinin yanında uzun vadeli bir aşkın temel özelliklerinden biri de meraktır. Partnerin hedefleri, düşünceleri ve günlük yaşamıyla ilgilenebiliyor olmak, onu bu konuda destekliyor ve cesaretlendiriyor anlamına gelmektedir. Partnerin en iyisine ulaşmasını istersiniz.

  1. Fiziksel Yakınlık

Romantik bir ilişkide fiziksel yakınlık denildiği zaman genelde seks anlamına geldiği düşünülmektedir. Herkes seksten zevk almak veya bunu tercih etmez. Fiziksel yakınlık öpüşmeyi, sarılmayı ve birlikte uyumayı da içerebilir. Ne tür bir fiziksel yakınlık yaşarsanız yaşayın, önemli olan karşısındaki kişi ile güvenli bir şekilde bağlanabilmektir. Suçlu hissetmeden bu fiziksel yakınlıkta hayır diyebilmek en önemli noktalardan biridir. Partnerlerden biri daha önce evet dediyse bile hayır deme hakkına sahiptir.

  1. Sınırlar

Sizin ve partnerinizin eşit olma ve saygı görmesi sınırlar için ilk adımdır. Kişi kendini gözetebilmeli, kendine vakit ayırabilmeli bununla birlikte kendine ait bir özel alanı olduğu gibi bu alanların ihlal edilmemesi önemlidir. Hem online hem de offline durumlarda karşılıklı mahremiyeti korumaya önem vermek ise ikinci adımdır. Herkesin kişisel sınırları ve hoşlanmadığı davranışlar birbirinden farklı olabilmektedir. Bir kişinin rahatsız olmadığı bir davranış, bir başkası veya partneriniz için rahatsız edici ve zorlayıcı olabilir. Bireylerin kişisel sınırlarına saygı duymak ve onlarla talep ettikleri şekilde ilişki kurmak hem bir sorumluluk hem de bir haktır.

 

Kaynaklar

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Gençler Arası İlişkilerde Flört Şiddeti, Eğitimciler için Bilgilendirici Broşür https://cinselsiddetlemucadele.org/wp-content/uploads/2017/07/flort-brosur-interne

Holt-Lunstad, J. (2018). Why social relationships are important for physical health: A systems approach to understanding and modifying risk and protection. Annual Review of Psychology, 69, 437-458.

Gottman, J. ve Silver, N. (2006). Evliliği sürdürmenin yedi ilkesi. Varlık Yayınları

 

Uzman Psikolog

Merve Ulusoy

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191