SOSYAL PRAGMATİK DİL BOZUKLUĞU NEDİR?

30 Eylül 2023

sosyal-pragmatik-dil-bozuklugu-nedir

Pragmatik dil becerileri, sosyal ilişkilerimizi etkileyen sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinde kullanılan kuralları içerir. İnsanın istek ve ihtiyaçlarını doğru kavramlarla biçimlendirip toplumdaki diğer insanlarla etkili iletişim kurarak paylaşabilme becerisidir.

Peki sosyal pragmatik dil bozukluğu nedir? Dili sosyal olarak kullanma da zorluk, kişinin kendisini ifade edememesi, dili amaçlarına göre doğru yerde doğru iletişim ile kullanamaması, sohbet kurallarına dikkat etmemesi kişide sosyal pragmatik iletişim bozukluğu olduğunun göstergesidir.

Sosyal Pragmatik Dil Bozukluğunun Belirtileri :

Sosyal İletişim Bozukluğu belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlamakta ve sosyal, akademik ve mesleki alanlarda sorunlara neden olabilmektedir.

  • Toplum içinde selamlaşma, konuşmayı başlatma gibi kendini tanıtmada zorluk,
  • Toplum içinde tanıdığı ve tanımadığı kişiler arasında kuracağı resmi ve samimi dilin ayrımını yapamama,
  • Konuşurken sırasını beklemekte ve karşı kişinin konuşmasını dinlemede sorun yaşama,
  • Göz teması, jest ve mimik kurma gibi sözsüz iletişim becerilerini sürdürememe,
  • Sosyal ortamlara girmek, arkadaş edinmek, kendisini ifade edebilmek gibi becerilerde zorlanma,
  • İletişim kurmakta isteksiz olmak, kendisine söylenen birden fazla komutları anlamlandıramamak,
  • Alaycı, mizahi ya da atasözleri ve deyimlerden oluşan sohbetleri anlamlandıramama gibi sorunlar sosyal pragmatik dil bozukluğunun başlıca semptomlarıdır.

Bu kişilerin; kişilerarası ilişkileri doğru bir çizgide ilerleyemediğinden iş – okul hayatları, sosyal ortamları negatif etkilenmektedir. Kesin nedeni belli olmamakla beraber genetik faktörlerin de sebep olduğu bilinmektedir.

Sosyal pragmatik dil bozukluğuna sahip olan çocuklar, otizm, dikkat eksikliği, özgül dil bozukluğu gibi tanılarla eş olarak da görülebileceği gibi tek başına da görülebilmekte ve bu tanılar belirtileri açısından birbirine benzemektedir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çocuğunuzun sosyal pragmatik dil bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız, muhakkak bir uzmana danışmalısınız. Kendi kendine geçmeyecektir. Konuşma, beden dili kullanımı konusunda özel eğitim, sosyal beceri eğitimi, hastalık sonucu oluşan kaygı bozukluğu, takıntılı davranışlar olabilmekte bunun için bilişsel terapi, eş tanı olarak varsa hiperaktivite ve dikkat eksikliği için ilaç kullanımı, anne – babaya yönelik eğitim tedavi süreçleri adımlarındandır. Bu süreçte aile, hekim, öğretmen ve okul idaresi üçlüsü çok önemli olmakta iletişim halinde olunmalıdır. Daha fazla bilgi için seve seve yardımcı olabiliriz.

 

Çocuk Gelişimci ve Oyun Terapisti

DİDEM NALCIOĞLU

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191