Merhaba, ben sosyolog Handan Koçoğlu. Lisans eğitimini Sosyoloji ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarında tamamladım. Ardından, Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı'nda tezli Yüksek Lisans eğitimini bitirdim. Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı (Aile Danışmanlığı İçin Temel Psikoloji, Aile Danışmanlığı Süreci ve Becerileri, Aile Danışmanlığında Bilişsel Dav. Kuram ve Uyg. Aile Danışmanlığında Klasik Kuramlar, Aile Danışmanlığında Post-modern Kuramlar, Aile Sağlık ve Cinsellik, Aile ve Evlilik Süreçleri, Ailede Eğitim Süreçleri, Süpervizyon, Uygulama 1, Uygulama 2) bünyesinde tamamladım. Bu süreçte;
- EMDR Terapi Uygulayıcı
- Şema Terapi Uygulayıcı
- Oyun Terapi Uygulayıcı
- Terapötik Kart Uygulayıcı
- University Of Northwest- Cinsel Uygulayıcı
- Gestalt Psychotherapy- Accredıted Certificate
- Cognitive Behaurovial Therapy (CBT)
- Practitioner Course Mindfulness Practitioner Diploma (Level I,II, III & Master) tamamladım.
Hali hazırda Aile Danışmanlığı alanında birey ve çiftlere online/yüz yüze hizmet sunmaktayım.
Summer ve Keller’e göre: “Aile, en az iki neslin bir arada bulunduğu kan bağıyla karakterize edilen küçük bir sosyal örgüttür”. Bazı sosyologlar da özellikle ilkel topluluklarda ve kırsal bölgelerdeki aile tipini sosyal hayatın ana şekillerinden biri olan toplulukla özdeş görme eğilimindedirler.Esasen, dilimize Arapçadan geçen aileyi Türk Dil Kurumu, “evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki birlik” (https://sozluk.gov.tr/) şeklinde tanımlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 41. Maddesi’nde “aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır (TBMM, 1982:11) ibaresi yer alır. Türk sosyologlarından Gökalp’e göre ise aile, “içtimai müesseselerin en eskisi olan milletin birlik ve dirliğinin yegâne sağlayıcısı bir evlilik kurumudur” (Gökalp, 1978:122). . Giddens, aile kavramını, “yetişkin üyelerin çocuklara bakma sorumluluğunu üstlendiği ve akraba bağlantıları ile doğrudan doğruya bağlanan bir insanlar topluluğu” olarak tanımlamıştır (Giddens, 2008:246).
Her toplumda sosyal denetimi ve düzeni sağlayan normlar vardır. Aile kurumu da bu normlardan biridir. En temelde aile, toplumsal kurumlaşmanın ve toplumsal birliğin temelini oluşturmaktadır. Aile, toplumun işlevsel bir ögesi ve çekirdeğidir (Kır, 2011:399). Tarihsel süreç içerisinde aileler çeşitli boyutlarıyla köklü değişimler yaşamıştır. Bunun neticesinde ailenin yapısı, değerleri, üye sayısı vb. unsurlar dönemin koşullarına göre farklılık göstermiştir. Bu farklılıklar kimi zaman sorunlara sebebiyet vermiştir. Bu sorunlardan bazıları; boşanma sayısının artması, yaşlı anne-babaya bakmak, çocuk bakımı, tek ebeveynli ailelerde ilaç ve alkol bağımlılığı vb. unsurlar aile içi ilişkileri zedelemiştir. Bu durum, sağlıklı aile yapısını bozmuş ve yeni uygulamalara olan ihtiyacı arttırmıştır. Zamanla insanlar, karşılaştıkları problemleri çözüme kavuşturmak ve tekrar sağlıklı aile yapılarına kavuşabilmek için dışardan bir desteğe ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Nitekim bu ihtiyacı aile danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Esasen, aile kurumunda yaşanan değişim ve dönüşümler aile danışmanlığı hizmetlerine olan talebi günden güne arttırmaktadır.
...