Madde bağımlılığı, kişinin alkol, uyuşturucu, sigara veya reçeteli ilaçlar gibi maddelere fiziksel veya zihinsel bağımlılık geliştirmesi durumudur. Madde bağımlılığı, maddenin kullanımını kontrol edememe, maddenin etkilerine ihtiyaç duyma ve madde kullanımı olmadığında yoksunluk belirtileri yaşama şeklinde kendini gösterebilir.
Davranışsal bağımlılık, kişinin belirli bir aktiviteye veya davranışa karşı kontrol kaybı yaşaması durumudur. Bu tür bağımlılıklar, kumar oynama, internet kullanımı, video oyunları, alışveriş, yeme alışkanlıkları gibi çeşitli davranışlarla ilişkilendirilebilir. Davranışsal bağımlılıklar genellikle zevk veya ödül sistemlerinin aşırı uyarılmasıyla ilişkilendirilir ve kişinin normal yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebilir.
Bağımlılığın belirtileri, bağımlılık türüne ve kişinin özelliklerine göre değişebilir. Ancak, genel olarak bağımlılığın belirtileri şunları içerebilir:
Bağımlılık tedavisi, bağımlılığın fiziksel, zihinsel ve duygusal etkilerini yönetmeyi, bağımlılıkla baş etme becerilerini geliştirmeyi ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçişi desteklemeyi amaçlar. Bağımlılık tedavisi genellikle multidisipliner bir yaklaşımı içerir ve bireye özgü bir tedavi planı oluşturulur. İşte yaygın olarak kullanılan bağımlılık tedavisi yöntemlerinden bazıları:
Bağımlılık tedavisi, her bir bireyin benzersiz ihtiyaçlarına ve bağımlılık türüne göre özelleştirilir. Tedavi süreci, bağımlılığın kök nedenlerini ele alırken, bireyin sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmesine ve destekleyici bir toplumsal ağ oluşturmasına yardımcı olur. Bağımlılık tedavisi, bireyin yaşam kalitesini artırmayı, sağlıklı ilişkiler kurmayı ve bağımsız bir yaşam sürmeyi hedefler.
Advicemy Uygulamasını İndirin!
Uzman danışmanlara ulaşmanın en hızlı yolu
Advicemy mobil uygulaması ile tüm hizmetlerimize daha hızlı ve kolay ulaşabilirsiniz. Dilediğiniz yerden ister anlık randevu ister size uygun gün ve saate randevu oluşturabilirsiniz.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191