Aile Danışma Yaklaşımları

aile-danisma-yaklasimlari

Aile Danışmanlığı almak isteyen Danışanlarımızın bu konuda uygulanan temel yaklaşımlar hakkında da bilgi sahibi olmasının sağlıklı olabileceğini düşünüyoruz. Merkezimizde ailelerin ve bireyin kendine özgü farklı durumları göz önünde bulundurularak daha farklı yaklaşımların uygulanması da söz konusudur.

Salvador MİNUCHİN- YAPISAL AİLE TERAPİSİ

Virginia SATIR – YAŞANTISAL AİLE TERAPİSİ

Jay HALEY- STRATEJİK AİLE TERAPİSİ

Murray BOWEN- ÇOK KUŞAKLI AİLE SİSTEM TEORİSİ

1.  APISAL AİLE TERAPİSİ-MİNUCHİN

Minuchin, aile yapısını anlamak için aile üyeleri arasındaki etkileşimlere bakmanın gerekliliğini vurgulamıştır. Yapısal aile danışmanları, aile üyelerinin nasıl, ne zaman ve kiminle iletişimde bulunduğuna dikkat ederler. Bireylerin semptomlarını anlamanın en iyi yolu; aile içindeki etkileşim örüntülerine bakmaktır.

Terapotik değişim ise aile üyelerinin ilişkilerini yeniden yapılandırmalarıyla oluşur.

2.    YAŞANTISAL AİLE TERAPİSİ-SATİR

Satir’in terapinin esas amacı, şu anda var olan erken dönemde öğrenilmiş ve etkili olmayan başa çıkış kalıplarını değerlendirerek içsel bütünlük ve ahenge ulaşmaktır. Sorunları çözmek adına seçenekler üretmeleri ve kendi yaşamlarının sorumluluğunu üstlenmeleri sağlanır. Ailenin daha iyi bir işlevsellik kazanması amacıyla yeniden yapılanması, aile üyeleri arasında daha işlevsel bir iletişim ve bağ kurulması terapide hedeflenen hususlardır.

3.  STRATEJİK AİLE TERAPİSİ

Stratejik Aile Terapisi yöntemleri, sadece aileyi ilgilendiren sorunlarda değil, bireysel sorunlar söz konusu olduğunda da etkin bir şekilde kullanılabilir. Bu sorunların çözümüne yönelik somut hedefler koymak ve bu hedeflere ulaşmada kullanılabilecek değişim stratejileri oluşturmak bu yaklaşımın temel dayanak noktasıdır. Daha ziyade verilen ev ödevleri ile ilerleme sağlanır.

4.    ÇOK KUŞAKLI SİSTEM TEORİSİ

Kişinin kendi ailesinde yaşadığını bildiği sorunların, o ailenin kökenindeki ilişki örüntüleri anlaşılıp değiştirilene kadar düzelmeyeceğinin savunulduğu yaklaşımdır. Bir aileyi en iyi değerlendirmenin yolu o ailenin en az üç kuşak olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü kişiler arasında yaşanan ilişkilerin ya da sorunların biçimi kuşaklar öncesinde yaşamış aile üyelerinin kişisel özelliklerine bağlıdır.

AİLE DANIŞMANI:NUR YILMAZ

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191