Aile Danışmanlığında Ekolojik Yaklaşım

aile-danismanliginda-ekolojik-yaklasim

Yeniden herkese merhaba,

Bu hafta sizlerle aile danışma sürecinde ekolojik yaklaşımdan bahsedeceğiz. Aile danışmanlığı sürecinde uygulanan pek çok farklı yaklaşım ve teknik bulunmaktadır. Fakat ekolojik yaklaşım, birey ile yapılan çalışmalarda ailenin önemini vurgulamakta bireyi aile sistemi içerisinde görmektedir.


Günümüzün pek çok popüler yaklaşımında sorunların aile köklerine dayandırılması ve danışma sürecinin bu şekilde yürütülmesi her bir vakanın kendine özel ve biricik olması sebebiyle uygun olmayabilir. Bunun yerine bireyleri “çevresi içinde birey” bakış açısı ile aile ve çevre sistemi içinde ele almak ve danışma sürecini bu şeklide yürütmek çok daha faydalı ve vakaya özel çalışıldığından verimli olacaktır. Bireylerin mikro, mezzo ve makro düzeyde kendi ekolojik sistemleri içinde ele alınması problemlerin çok daha net bir şekilde görülmesine ve bireyler için de farkındalık kazandırılması konusunda etkili olacaktır.


Aile danışma sürecinde de her bireyin aile içinde farklı etkileşimler içerisinde olması ve her bir dinamik üzerindeki koşulların varlığı unutulmamalıdır. Ekolojik yaklaşımda birey; doğduğu yer, ekonomik düzeyi, iş yaşamı, kültürel kodları gibi özellikleri ile mekân, zaman ve zemin açısından anlaşılmaya çalışılmalı ve bu doğrultuda değerlendirilmelidir.


Her bir bireyin kendine özgü sistemleri ve aile içerisinde dâhil olduğu sistemler ile birlikte ayrı ayrı ve bütünsel olarak iki açıdan ele alınmaktadır. Örneğin; değişen ve gelişen çevre koşullarının aile içerisinde çocukların gelişimleri üzerindeki etkisi açıkça görülmektedir. Bu yaklaşıma göre yaşanan veya danışma sürecine getirilen problemin iletişim becerileri, arkadaşlık ilişkileri veya akademik başarı üzerine olması durumunda değişen çevre koşullarının veya aile dinamiklerinin etkisi ile ortaya çıkmış bir sorun aslında farklı bir çevresel dinamikte gün yüzüne çıkıyor olabilir. Bu gibi durumlarda her bir vakanın, ailenin veya çocuğun kendine özel ve biricik olduğu unutulmamalı, yaşanan her problemin kendi koşulları içerisinde ele alınması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Yüzeydeki problemin aslında görünmeyen başka bir problemin yansıması olması ve örtülmesi durumunda aile danışmanlığında ekolojik yaklaşımın doğru bir bakış açısı olabileceği söylenebilir.



Aile değişim süreçleriniz hakkında online veya yüz yüze seanslar için hemen randevu alabilirsiniz!

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bizi sosyal medyadan da takip etmeyi ve diğer makalelerimize göz atmayı unutmayın!

Sevgiyle…

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191