Aile İçi Sağlıklı İletişimin Önemi

aile-ici-saglikli-iletisimin-onemi

Bu hafta, olağan yayın akışımızın dışına çıkarak aile dinamiklerini çok yakından ilgilendiren bir konuya değineceğiz. Depresyondan, çift problemlerine; ergenlik sorunları ve çocuk gelişimine kadar pek çok konu üzerinde etkili olan aile içi iletişim konusuna dikkat çekerek sizlere faydalı olmayı umuyoruz.

Aile, birden çok üyeden oluşabilir. Ebeveynler ve çocuklar, kök aile üyeleri veya tek ebeveynli aileler gibi pek çok farklı aile dizimi biçimi vardır. Her aile dizimi iletişimi ve oluşumu bakımından kendine özgü ve biriciktir. Ailenin bir araya gelme biçimi, evlenme biçimi, çocukların veya kök aile üyelerinin bulunduğu bir ailede ise çiftler dışında aileye katılan üyelerin hangi koşullarda bir arada yaşamaya başladıkları ve aile içindeki rol ve sorumlulukları iletişim ve davranış biçimlerini etkilemektedir.

Aile içerisinde kayıplar olması veya çekirdek aile haricinde aileye dışarıdan yeni bir üyenin katılması(gebelik, koruyucu ailelik, engelli veya yaşlı bakımı) veya ayrılması(boşanma, ölüm vb.)gerektiğinde ise aile dinamikleri çeşitli hareketlilikler ve değişimler yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda sosyal değişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi adına iletişim ve davranış biçimleri oldukça önem kazanmaktadır. İletişimde açıklık; duyguları doğru ve anlaşılır ifade etmek pek çok problemi henüz ortaya çıkmadan önleme gücüne sahiptir.

Aile üyelerinin de tıpkı aileler gibi tek tek kendine özgü ve biricik oldukları unutulmamalıdır. Örneğin çocuklarla iletişim kurulurken ebeveynler veya diğer aile üyelerinin çocuğun yaş aralığına göre iletişim kanallarını açık ve anlaşılır tutması önemlidir. Güvenli bağlanma ve gelişim süreçlerinde çocukların içinde bulundukları iletişim ortamının ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki yansımaları kimlik oluşumunda oldukça etkilidir. Bu sebeple aile üyelerinin çocukların gelişimleri ve ilerleyen süreçlerde çıkabilecek sorunlarda önleyici tedbirler alması için sağlıklı iletişimi ön plana alarak düzenli profesyonel destek sağlaması uygun olacaktır.

Aile içi sağlıklı iletişim ile ilgili aile danışmanlığı almak veya aile dizimi içerisindeki değişim süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütmek için hemen ücretsiz ön görüşme randevusu alabilirsiniz!

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bizi takip etmeyi ve diğer makalelerimize göz atmayı unutmayın!

Haftaya görüşmek üzere...

Sevgiyle…

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191