Belirsizlikle Baş Etmek İçin Öneriler:

19 Temmuz 2024

belirsizlikle-bas-etmek-icin-oneriler

    Belirsizlikle Baş Etmek İçin Bazı Öneriler:

 

Herkesin büyüdüğü çevre koşulları, hayatının gidişatı ve mizacı farklıdır. Yaşam deneyimlerimizin ve bireysel farklılıklarımızın stresle başa çıkma mekanizmamızı etkileyebileceğine inanılıyor. Bazı faktörler endişe ve belirsizlik duygularını yönetmemizi zorlaştırabilir. Bunlar şunları içerebilir:

 

 

Uzun süreli hastalıklar

Sevdiklerimizden farklı bir yerde yaşıyor olmak

Maddi anlamda iniş çıkışlar

Zihinsel sağlık sorunları

 

 

 

1. Belirsizliğin hayatın bir parçasının olağan bir örüntüsü olduğunu kabul edin.

 

Hayatımızda eylemlerin gidişat yönünü, karşılaşacağımız engelleri ve sonucu öngöremeyiz. Meteorolog güneşli havayı garanti etse bile beklenmedik bir fırtına bizi şaşırtabilir.

 

 

Zamanınızı ve gücünüzü bu düşünceye karşı savaşarak harcamamaya çalışın. Bunun yerine, belirsizliğin başa çıkmamız gereken bir şey olduğunu kabul edin. Belirsizliği sevmek zorunda değiliz ama onunla yaşamayı öğrenebiliriz.

 

Belirsizlik kendisini herhalde en köklü ve en derinden “Pandemi “ döneminde duygusunu anımsayabiliriz.

 

 

2. Bilinmezlikle ilgili bir rahatsızlığı fark edin ve doğrulayın.

 

Belirsizliğin beraberinde getirdiği endişeyi, korkuyu veya sıkıntıyı fark etmek ve adlandırmak için durun.

 

Aklınızdan ne tür düşünceler geçiyor? Gelecekle ilgili ne gibi korkularınız veya endişeleriniz var? Duygularınızı tanımlayın. Belirsizlikle karşı karşıya kaldığınızda vücudunuzda ne olur? En çok hangi anlarda veya alanlarda bu düşüncenin sizde yaratmış olduğu duyguların esiri oluyorsunuz?

 

Bilinmeyen durumlarda kendinizi rahatsız hissetmeniz olağandır. Bu yüzden kendinize karşı daha şefkatli davranın ve "bilmemenin" getirdiği zor duyguları onaylayın.

 

Örneğin: “Bu benim için çok kolay değil. İşlerin yolunda gidip gitmeyeceğini bilmemek beni endişelendiriyor. Düşüncelerim yarışıyor, zihnim karmaşık bir hal alıyor ve vücudum tamamen kasılmış hissediyor.”

 

3. Her zamanki kaçış stratejilerinize direnin!

 

Belirsizlikle başa çıkmanın tipik stratejilerini gözlemleyin.

 

 

Kaçınmayla başa çıkmak ne kadar zaman ve zihinsel enerjiyi tüketiyor? Sağlığınızı nasıl etkiledi? İlişkilerinizi nasıl etkiledi? Bu durum, yetkin bir kişi olarak kendinize dair duygunuzu nasıl etkiledi?

 

 

Olası tüm sonuçları araştırmak için doğrudan internete mi başvuruyorsunuz? Ne olacağını düşündüklerini öğrenmek için çevrenizdekilere sürekli baskı uyguluyor musunuz? Arkadaşlarınıza ve ailenize olumsuz düşüncelerinizi çürütecek pek çok yeni sav ileri sürüyor musunuz? Bir miktar kontrol hissetmek için tüm ayrıntıları en ince detayına kadar mı planlıyorsunuz?

 

Bu tür kaçınmalara direnmeye çalıştığınız anları not edin.Bu kaçış savunma mekanizması hayatınızda neyi besliyor ve neden devam ettiriyorsunuz? Rahatsız olsanız bile, her zamanki stratejilerinize atlamayı bırakın.

 

Bu davranışlara tamamen karşı koyamıyorsanız, kaçınma yöntemlerinizi her seferinde birkaç dakika erteleyerek başlayın. Kaçınma eyleminizin hayatınızda nelere

 

4. Kontrol edebildikleriniz ile kontrol edemediklerini ayırt edin!

 

Belirli bir durumda neyin kontrolünüzün içinde ve dışında olduğunu düşünün. Belirsizlik zamanlarında, aslında üzerinde hiçbir etkimizin olmadığı şeyleri kontrol etmeye çalışırken çoğu zaman enerjimizi boşa harcarız.

 

5. Şu anda sahip olduğunuz bilgilerle sizin için önemli olan şekilde hareket edin.

 

Daha sonra sıra harekete geçmeye geldiğinde kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Bunların bir listesini yapın. Ve büyük resimde sizin için neyin önemli olduğu konusunda gerçekten net olun.

 

Bilinmeyen herhangi bir durumda yapabileceğimiz en iyi şey, burada ve şimdi sahip olduğumuz bilgileri hedeflerimiz ve değerlerimizle uyumlu şekilde hareket etmek için kullanmaktır.

 

 

Belirsizlik hayatın bir gerçeğidir. Her zaman yapılandırılmış, zamana duyarlı, öngörülebilir bir yaşama sahip olmayı tercih etsek de bu çoğumuz için gerçekçi değil. Belirsizliğe direnmek için mücadele etmek veya koşulları istediğimiz gibi olmaya zorlamak yerine, bazı belirsizliğin kaçınılmaz olduğunu kabul etmeyi deneyin.

 

 

 

 

Önemli Not: Bu yazı tedavi veya terapi amaçlı değildir. Bilinmezlik hayatınızın her alanında büyük ölçüde işgal altına aldıysa ve bu durum hayatınızdaki enerjinizi büyük ölçüde etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

 

 

 

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191