Doğum Sonrası Depresyon ve Anne Ruh Sağlığı

dogum-sonrasi-depresyon-ve-anne-ruh-sagligi

DOĞUM SONRASI DEPRESYON 

VE

ANNE RUH SAĞLIĞI

 

 

Bebek sahibi olmak büyük bir yaşam olayıdır. Çeşitli duyguları deneyimlemek doğaldır. Ancak bu duygular günlük yaşamınızı etkilemeye başlıyorsa bu bir perinatal ruh sağlığı sorunu olabilir.

 

 

Yeni doğum yapan anneler, nasıl hissetmeleri, düşünmeleri ve davranmaları gerektiği de dahil olmak üzere "iyi bir anne" olmanın ne anlama geldiğine dair toplumsal beklentileri karşılama baskısı nedeniyle sıklıkla bu işaretleri kendilerine bile kabul etmekte direnirler.

 

Annenin ruh sağlığı, hem annenin hem de yeni doğanın genel refahına karmaşık bir şekilde bağlıdır. Annenin duygusal ve psikolojik durumu bağlanma sürecini ve çocuğun gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle, ruh sağlığı bakımına öncelik vermek sadece anne için bir kişisel bakım eylemi değil, aynı zamanda tüm ailenin uzun vadeli sağlık ve mutluluğuna yapılan çok önemli bir yatırımdır.

 


 

 RİSK FAKTÖRLERİ:

 

Kişisel depresyon öyküsü

Önceki hamilelikte depresyon öyküsü

Ailede depresyon öyküsü

Tanı ve Tedavi

 

 

Doğum sonrası depresyon uzun sürerse ve tedavi edilmezse annenin sağlığına zarar verir ve aile ilişkilerini bozabilir, bebek-anne bağlılığını zayıflatabilir ve çocuğun uzun vadeli gelişimini olumsuz etkileyebilir. Toplumun yeni anneliğin mutlu bir dönem olması gerektiği yönündeki mesajları yardım alma konusunda engel oluşturabilir. Yeni bir anne, depresyonla ilgili yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etmekte isteksiz olabilir veya bebeği hakkında ne hissettiğini (ya da hissetmediğini) itiraf etmekten (kendine bile) korktuğu için tedavi aramayabilir.

    


 

Danışmanlık ve Terapi      

 

Hem danışmanlık hem de terapi, ebeveynlerin duygularını, düşüncelerini ve eylemlerini ele almalarına yardımcı olmanın etkili yolları olabilir. Doğum sonrası depresyonla mücadele eden ebeveynler, stresle baş etmenin ve duygularını yönetmenin yeni yollarını öğrenerek terapiden yararlanabilirler. Eşler ve diğer aile üyeleri gibi önemli kişilerin de tedaviye dahil edilmesi, iletişimin geliştirilmesine ve zor zamanlarda onların desteğini kazanmaya da yardımcı olabilir. Danışmanlık, birey için neyin en iyi olduğuna bağlı olarak, bire bir oturumlar veya resmi bir grup terapisi programı yoluyla bireysel ihtiyaçları karşılayacak şekilde uyarlanabilir. Danışmanlık ve terapi seçeneklerini bulun.

 

 

 

   

İyileşmeyi destekleyecek diğer stratejiler:

 

  • Doğum sonrası depresyon hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Doğumu deneyimleyen akranlarla bağlantı kurmak çok değerli olabilir ve kendinizi daha az yalnız hissetmenizi sağlayabilir.
  • Stresli aktivitelerin belirlenmesi ve azaltılması
  • Sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olma
  • Gevşeme egzersizleri, yoga veya meditasyo
  • Yeterince uyumak – Uyuyabileceğiniz vakti telefonla ya da zihninizi yoracak başka şeylerle geçirmekten uzak durun.

 

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191