Çocuk Oyun Türleri

04 Aralık 2024

cocuk-oyun-turleri

Oyun çocuğun işi ve en ciddi uğraşıdır. Çocuklar oyunlarla deneyimleyerek öğrenir, öğrendiklerini içsellestirir. Kuralları, sıra almayı, yeni sözcükleri, problem çözmeyi, sosyal ilişkileri oyunla öğrenirler. Duyguları, düşünceleri hakkında kontrol ve bilgi kazanırlar. Sonuç olarak oyun doğal bir öğrenme sürecini içerir ve çocuğun içerisinde bulunduğu gelişim dönemine göre de farklı oyun türleri vardır. Pek çok oyun sınıflaması da vardır. Parten’in sosyal oyun sınıflandırmasına göre oyunlar 5’e ayrılmaktadır:


🧸 Tek Başına Oyun: Bu dönemde çocuklar öncelikle kendi uzuvlarını inceler ve kendileriyle uğraşarak, keşfederler. Etraflarındaki hareketler, sesler de onlar için ilgi çekicidir ve bu uyarıcılarla ilgilenmeye başlarlar. Çocuklar bu dönemde diğer çocuklarla oynamaktansa kendi başlarına oynamayı tercih ederler ve çevresindeki akıştan etkilenmeden oyunlarını sürdürürler. Bu dönem genelde 0-2 yaş arasındadır ve çocuklar hem oldukça aktif hem de kendi hallerindedirler.


🧸 Oyunu İzleme: Çocuklar bu aşamada diğerlerinin oyununa katılmadan izleyici konumunda yer alır. Oyuna katılmaz ama başkalarının oyunlarını merak eder, sorular sorabilir ve kendi başına oyun aşamasından farklı olarak diğerlerinin oynamasını ayırt eder.


🧸 Paralel Oyun: Bu oyun türünde çocuk karşı tarafla hala bir etkileşim içinde değildir, doğrudan beraber oyunlar oynamayı tercih etmez fakat sosyal anlamda iletişimi sağlayan bir taklit vardır. Başkalarının oyunlarını inceler ve çıkardığı sesleri, oynadığı oyuncakları taklit eder.


🧸 Birlikte Oyun: Birlikte oyun, çocukların birbirleri ile iletişim halinde oynadıkları grup kurdukları oyun türüdür. Burada birbirleriyle etkileşim kurarlar, fikir verirler ve birlikteliklerini sürdürürler.


🧸 Kooperatif Oyun: Bu oyunda iş birliği vardır ve çocuklar oyunun içerisinde belli bir hedef için bir araya gelirler, ortak amaç için hareket ederler. Küme oyunları, grup oyunları, çekişmeli oyunlar buna örnek olarak verilebilir.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191