27 Eylül 2023
Dijital pazarlama ve psikoloji ilişkisinin tahmin ettiğinizden de yakın olduğunu söylesem? Baktığınızda, bu pek de öngörülemez bir sonuç değil. Psikolojinin malzemesi insan; dijital pazarlamanın da öyle – sadece biraz daha dolaylı olarak. Birazdan söz edeceğim ve psikoloji literatüründe sıkça geçen 5 terimin, günümüz tüketicilerinin markalardan ne gibi beklentileri olduğuna dair birçok sorunuza cevap olacağına eminim. Hazırsanız başlayalım.
Güven
Hızla değişen ve dönüşen bir karaktere sahip günümüz dijital dünyasında, tüketicilerin en fazla zorluk çektiği konulardan biri, gerçek anlamda güvenebilecekleri markalar, ürünler ve hizmetlerle ilişki kurmak, bu ilişkiyi sağlam temellere oturtmak ve sürdürülebilir bir bağ oluşturmak. Böylesine bir güven ortamı yaratılmadığı sürece tüketici, markayla etkileşime girmeye istekli olmuyor. Bu da elbette ki, satın alma tercihlerini etkiliyor.
Markanızın güvenilirliğini ortaya koymak için ürün veya hizmetinizi daha önce kullanmış olan kişilerin görüşlerine web siteniz ve sosyal medya hesaplarınızda yer verebilir, yine bu kişileri referans olarak açıkça paylaşabilirsiniz. Sanılanın aksine, web siteniz ve sosyal medya hesaplarınızda yalnızca olumlu yorumlara yer vermek yerine, gelişmeniz gerektiğinizi düşündüğünüz alanları da takipçilerinizle paylaşmanın bu anlamda sizi bir adım öteye taşıyacağından emin olabilirsiniz.
Karşılıklılık
Elbette ki, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi ücretsiz olarak kullanıma sunmanız gibi bir uygulama söz konusu olamaz. Yine de, onların bir kısmını belli aralıklarla takipçilerinizle paylaşmak, size muazzam takdir geri dönüşleri getirir. Burada tam olarak ‘karşılıklılık ilkesi’nden söz ediyorum, bu ilkenin en doğru örneğiyse içerik pazarlaması alanının kendisi: Takipçilerinizle paylaştığınız değerli bilgiler, ipuçları, öneriler, yönergeler ve daha fazlası…
Örneğin, bir içerik pazarlaması platformu olan Curata, zaman zaman takipçilerine ücretsiz olarak erişebilecekleri, yine içerik pazarlamasıyla alakalı e-kitaplar sunuyor. E-kitaplar, SEO’dan Analytics’e, blogdan sosyal medyaya çeşitli konuları ele alıyor.
Sosyal Kanıt
Sosyal kanıt özelliği, psikolojide insan davranışlarıyla ilgili olarak sıkça dile getirilen, meşhur ‘monkey see, monkey do (maymun görür, maymun yapar)’ deyişine karşılık geliyor. İnsanlar olarak neyi görüyorsak onu yapmaya eğilimliyiz. Sosyal medyada çok beğeni ve yorum alan postların zamanla en çok paylaşılan postlar olmasının sebebi bu.
Artık siz de sosyal kanıtın gücünü bildiğinize göre, markanızın beğenilirliğini daha fazla ortaya koyabilir, bunun için gruplarınız varsa katılımcı sayılarınız, sosyal medya hesaplarınızdaki takipçi sayınız ve blogunuzu ayda kaç kişinin ziyaret ettiği gibi bilgileri bir infografik olacak şekilde tasarlayabilir, paylaşabilirsiniz.
Otorite Figürü
İnsanoğlu olarak otorite figürüne verdiğimiz önemi anlatmak için spesifik örnekler vermeye gerek yok; tarih öncesi çağlardan bugüne, kendimizden herhangi bir sebeple üstün gördüğümüz insanların fikirlerine daha fazla değer verme eğilimimizin yansımalarını her alanda görüyoruz. Dijital dünyada ‘influencer’ olarak tanıdığımız birçok ismin varlığı da işte tam olarak bu psikolojik yönelimimizden doğuyor ve nasıl düşündüğümüz, hissettiğimiz, hareket ettiğimiz üzerinde büyük rol oynayabiliyorlar.
Markanızla bağlantılı konularda çalışan, alanında uzman isimlerle canlı yayınlar yapmak, röportajlar gerçekleştirmek, bu isimlerin önerilerini takipçilerinizle paylaşmak, bu noktada alabileceğiniz etkili aksiyonlar arasında. Ayrıca sizden hizmet alan, tanınan isimlerin görüşlerini de takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191