27 Eylül 2023
Her markanın sahip olduğu değerler açısıından ve karşı tarafa aktarmak, söylemek istedikleriyle biricik, kendine özgü olduğuna inanmışımdır hep. Ve bir markanın bunları ortaya koyabileceği en elverişli alanlardan biri de blogudur bana kalırsa. O blogda yer alan her içerik, markanın farklı bir niteliğini yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda okuyucularla bağ kurar, onlarla konuşur. En önemlisi de budur yani bağ kurmaktır demiyor muyuz her zaman?
Yukarıda söz ettiğim farkındalık düzeyine ulaşmış bir marka içinse yeni bir soru girer sahneye: Var olan blogun trafiği nasıl artırılır, bunun için ne gibi yollar izlenmelidir? İşte ben bugün sizlerle, blog trafiğini organik olarak artırmakta etkili olduğuna inandığım 3 yöntemden söz etmek istiyorum.
Sürekliliğe Önem Verin, Ritüeller Yaratın
Çok tıklananan, çok okunan, başarılı bir blogunuz olmasını istiyorsanız, her şeyden önce paylaşımlarınızın sürekli olduğundan emin olmalısınız. Sebebi şu: Belli aralıklarla blogunuza içerik eklemeniz demek, ziyaretçilerinize sizi düzenli olarak takip etmeleri için bir nevi güvence vermek demek. Böyle bir güvenceyi onlara sunmalısınız ki, blogunuzu ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirsinler, kendileri için bir rutine oturtabilsinler. Örneğin, bloguna haftada bir içerik ekleyen bir markaysanız ve takipçilerinizin “Acaba bu haftanın blogunda ne var? Bu haftanın konusu ne?” diye merak etmesini istiyorsanız, bu noktaya çok önem vermelisiniz.
Aynı şekilde, bunu okuyucularınıza belli ritüeller sunarak da yapabilirsiniz: Örneğin, bir gıda markasıysanız her pazartesi ürünlerinizin hikayelerine odaklı içerikler, her cuma ise ürünlerinizi kullanarak yapılabilecek tarifler paylaştığınız bir düzen oturtabilirsiniz. Siz sürekliliğe önem verip bu düzeni devam ettirdikçe, özellikle bu günlerde blogunuzu merakla ziyaret eden okuyucularınız olduğunu ve bu kitlenin giderek büyüdüğünü göreceksiniz.
Blog Yazılarının İçeriği Önemli
Elbette ki blog yazıları çok çeşitli olabilir: Bu markanın, ürünün veya hizmetin iletişim stratejilerine göre değişiklik gösterecektir. Ancak her blog yazısı için geçerli olabilecek ve özellikle blog trafiğinin artmasında etkin rol oynayan belli birtakım özellikler de vardır.
Blog yazılarınızın çok okunmasını istiyorsanız, öncelikle kaliteli ve özgün, sonra da güncel ve ilgi çekici olmalarına özen gösterebilirsiniz. Bir blog yazısını ilgi çekici kılmanın en önemli yollarından biri de, tahmin edersiniz ki başlık ve yazının ilk cümlesi. Çünkü bu ikisi, her zaman için ilk izlenimi yaratır ve belirler. Bir istatistik yardımıyla konuyu netleştirmeme izin verin: Yapılan bir araştırmaya göre, 10 kişiden 8’i bir blog yazısının başlığını okuyor ve yine 10 kişiden sadece 2’si yazının devamını okuyor. Bir başka deyişle, blog yazınızın başlığı ve ilk cümlesi, insanların yazınızı okuyup okumayacağına karar vermesinde çok büyük bir etken.
Bu noktada size önerim, her blog yazısı için farklı başlık ve giriş cümlesi alternatifleri çıkarmanız ve deneye yanıla, en merak uyandıranda karar kılmanız.
İletişim Ağınızı Güçlü Tutun
Blogunuzun amacının ziyaretçilerinizle bağ kurmak olduğunu ve ancak okuyucularınızla daha fazla etkileşimde bulunarak büyüyebileceğinizi yazılarınızı üretirken de aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu amaç doğrultusunda alabileceğiniz bazı aksiyon adımları şunlar: Yazı içerisindeki belli noktalarda okuyucuları fikirlerini yorumlarda paylaşmaları için teşvik etmek, onlara sorular yöneltmek, görüşlerine verdiğiniz önemi göstermenize yardımcı olan anketler oluşturmak… Örnekler çoğaltılabilir. Tabii karşılığında aldığınız geri bildirimlere duyarlı ve ilgili olmanız da bir o kadar önemli. Bunu söylerken, örneğin blogunuzdaki bir içeriğin altına ziyaretçilerden biri tarafından yapılan bir yoruma hızlıca cevap vermekten söz ediyorum. Okuyucularınız onların düşüncelerini okuduğunuzu, görüşlerine önem verdiğinizi ve dikkate aldığınızı somut olarak görmeliler ki, sizinle ve blogunuzla yeniden etkileşime geçmeye istekli olsunlar.
Elbette ki blog trafiğini artırmak için tercih edebileceğiniz daha pek çok etkili yol var: blog içeriklerini çeşitli mecralarda ve birden çok kez paylaşmak, içerikleri SEO kurallarına bağlı kalarak hazırlamak, benzer bloglarla iş birlikleri yapmak ve etkileşime geçmek, tabii ki reklam vermek… Bu yazıda daha çok organik büyümeye odaklanmayı tercih ettim, isterseniz bu konuları da bir başka yazıda konuşuruz. Ne dersiniz?
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191