"Empati: Herkesin İhtiyacı Olduğunu Söylediği, Ama Çok Az Kişinin Gerçekten Sahip Olduğu Yetenek"

02 Mayıs 2024

empati:-herkesin-ihtiyaci-oldugunu-soyledigi,-ama-cok-az-kisinin-gercekten-sahip-oldugu-yetenek

Ailemiz içerisinde, sosyal hayatımızda, işimizde, gücümüzde... Her anımızda belirli problemlerle karşılaşıyoruz. Problem çoğu zaman önce içimizde başlıyor. Çözemedikçe danışıyoruz, danıştıkça paylaşıyoruz. Bu durum çok olağan, çok normal. Fakat danıştığımız kişiler bizi anlamadığında daha doğrusu anlatılan üzerine bir anlık koptuğunda, mis gibi yeni bir problemimiz doğuyor; "beni sende anlamıyorsun" problemi. Yani sorunumuz birken iki oluyor.

Bunu engellemek bazen yorucu, bazen de düşündüğümüzden daha zor. Problemi önce kendi içimizde analiz etmeliyiz, sonrasında karşı tarafa doğru aktarmalıyız. Fakat hepimizin bunu normalleştirecek vakti de fikri de olmayabiliyor ve çok da haklıyız. Fakat gerçek bir çözüme ulaşmak istiyorsak bunları da gerçekleştirmek zorundayız. Emek olmadan yemek olmuyor maalesef. İşte burada noksanlığını iliklerimize kadar hissettiğimiz empati giriyor devreye. Doğru kullanıldığında o kadar faydalı bir durum ki empati; bazen istemesek de problemlerimizi çözüyoruz. Eğer empatiyi hayatımıza empoze etmişsek, karşı tarafa anlattığımız problemimizi onun bizi nasıl anlayacağını düşünerek beynimizi zorluyoruz. O beni dinlerken sıkılmasın, rahat anlasın ve doğru analiz etsin diye konuştuğumuz her harfe dikkat eder hale geliyoruz. Bu halde hem kendimizi tekrar tanımlıyoruz, hem karşı tarafın bizi dinlerken ki duygu durumunu analiz ediyoruz hem de bu şekilde istesek de istemesek de yanlışlarımızı görüp, problemimizin çoğunu çözmüş oluyoruz. Bu empatinin farklı bir bakış açısı. Aynı şey inlanlar bize sevinçlerini, hüzünlerini kısacası kendi yaşamlarındaki değerli anlardan oluşan kesitleri anlattığı zaman da yaşanmalı. Birini dinliyorsak ona gerçekten değer veriyoruzdur; değer veriyorsak da gerçekten dinlemeliyiz. Yargılamadan, objektif olarak ve özellikle konunun akışına yakışır bir şekilde empati ile eşeleyerek dinlemeliyiz. Gerçek iletişim yolu çok da zor olmayan bu eylemlerden geçer.

Umarım birbirimizi anlayıp empatiyi doğru kullanacağımız bolca anımız olur. Çünkü yaşam birbirini anlamayıp, anlamadığını ısrarla anlamayan bir sürü bireyle dolu. Karşılıklı problemlerin yüksek oranla sebebinin iletişimsizlik olduğu bu dönemde, en fazla empatiye ihtiyacımız var. Hepimize bizi gerçekten anlayacak insanlarla karşılaşacağımız günler diliyorum. Huzurla kalın.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191