İçerik Pazarlaması Stratejilerinizi Belirlerken SMART Tekniğini Kullanın!

22 Eylül 2023

icerik-pazarlamasi-stratejilerinizi-belirlerken-smart-teknigini-kullanin

Sizce iyi bir içerik pazarlaması stratejisi nasıl olur? Birazdan detaylıca inceleyeceğimiz SMART (Akıllı Hedef) tekniğine göre bu sorunun beş ayrı cevabı var: spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, realistik ve zamana bağlı. Gelin, önce tüm bu özellikleri iyice anlayalım, sonra da her birinin içerik pazarlaması alanındaki karşılıklarını örneklerle inceleyelim.


Spesifik

SMART tekniğine göre, belirlenen herhangi bir strateji veya hedefin ilk özelliği spesifiklik, açıklık ve netlik olmalı. Yani hedeflenen her neyse, sınırları belirli olmalı; kişi yolun sonunda ulaşmak istediği noktayı tüm kesinliğiyle bilmeli. İçerik pazarlaması özelinde konuşursak, “daha fazla etkileşim almak” veya “takipçi sayısını arttırmak” gibi ifadeler, bu ilk gerekliliğe ters düşüyor çünkü yeterince spesifik değiller. Bir örnekle ilerleyelim (yazı boyunca aynı örneği, diğer özelliklerden bahsettikçe ilerleteceğim ve yazının sonunda doğru bir SMART cümlesi nasıl olur, bu konuda fikir sahibi olmuş olacaksınız):

“Blog trafiğini (…) arttırmak.”

Yukarıdaki cümle, tekniğin spesifikliğe karşılık gelen “S” harfini, yani ilk özelliğini karşılama açısından şimdilik yeterli çünkü ulaşılması gereken noktayı açıkça tanımlıyor. Diğer özelliklerden bahsettikçe cümleyi genişleteceğiz. Peki bir stratejinin spesifik olması neden önemli? Bir düşünün, hedefinizin ne olduğu zihninizde kesin ve net değilse, ona ulaşmak için atmanız gereken adımları da tam olarak bilemezsiniz – böylece yolculuğunuzun daha en başında tökezlemeye başlarsınız.

 

Ölçülebilir

SMART tekniğine göre, bir hedef aynı zamanda ölçülebilir olmalı. Bu ne demek? Ürettiğiniz ve paylaştığınız içeriklerin performansını ölçebiliyor, sayısal verilerle analiz edebiliyor olmalısınız ki ortaya koyduğunuz stratejilerin ne oranda başarıya ulaştığını bilin, olumlu bir cevap almadığınız stratejilerdeyse değişikliğe gidebilin. İşte tam da bu noktada sahneye metrikler giriyor (detaylar için bu yazıya göz atabilirsiniz).

Büyümeyi hedefleyen birçok şirket, ilk aşamada kendisi için x10’luk bir ölçüt hedefi koyuyor. Siz de kendi koşullarınızı göz önünde bulundurarak bu gibi bir ölçüt hedefi oluşturabilirsiniz. Öyleyse ilk cümlemizi bir aşama daha ilerletelim:

“Blog trafiğini (…) ayda 10.000 ziyaretçi olacak şekilde arttırmak.”


Ulaşılabilir

Sıra ulaşılabilirlik özelliğinde. Oluşturduğunuz stratejinin aynı zamanda elde edilebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü tahmin edersiniz, ulaşmanızın imkansız olduğu bir hedef uğruna efor sarf etmek, çabalarınızı boşa çıkaracağı gibi, sizi de fazlasıyla yıpratacaktır.

Ulaşılabilir bir hedef oluşturmaksa, kendinizi ve girişiminizi iyi tanımaktan geçiyor – söz konusu hedefi gerçekleştirebilecek araçlara, becerilere, bilgiye ve donanıma sahip misiniz? Burada şu eklemeyi yapmakta fayda var: Bu sorunun cevabı her zaman için “kesinlikle evet” olmak zorunda değil. Bazı araçlara ve becerilere sahip olup bazılarında eksik olduğunuzu hissedebilirsiniz ve yine de koyduğunuz hedef sizin için ulaşılabilir olabilir. Nasıl mı? Destek alarak! Gelişmeniz gerektiğini düşündüğünüz noktalarda kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Bu hedefe ulaşmama katkı sağlayacak bir eğitim programı, alanında uzman olan ve yardım alabileceğim bir isim veya teknolojik anlamda özel bir destek olabilir mi?” Hangi alanlarda donanımlı olduğunuzu bilerek ve destek alabileceğiniz alanların da bilincinde olarak ulaşılabilir hedefler oluşturabilirsiniz.

 

“Blog trafiğini, SEO anahtar kelime stratejisini öğrenip web sitesindeki içeriklere uygulayarak, (…) ayda 10.000 ziyaretçi olacak şekilde arttırmak.”

 

Realistik

Her ne kadar, az önce yarattığınız hedeflere kendinizi geliştirmeniz gereken alanlar olmasına rağmen ulaşabileceğinizi söylediysem de, bunun da sınırını iyi bilmek önemli – gerçekçi olmaktan bahsediyorum. Bir diğer deyişle, kutunuzun kenar ve köşelerini farkında olarak; ancak kenarları esnetmekten ve köşeleri törpülemekten de korkmadan hedef koymalısınız.

Bir hedefin realistik olup olmadığına nasıl mı karar verebilirsiniz? Bir önceki yılın verilerine bakarak örneğin! Geçtiğimiz yılki blog trafiğiniz ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Ortalama ziyaret sayınız kaçtı? Peki ya tıklama oranları?

Unutmayın, hırslı ve istekli olmak başka, gerçekçilikten uzak olmak başka. Kendinize ulaşmanızın mümkün olmayan hedefler koymak, yalnızca boşa kürek çekmenize neden olmayacak; ekibinizin motivasyonu üzerinde de olumsuz bir etki yaratacaktır. (Bu özellik için örnek cümlemizde herhangi bir değişiklik yapmamız gerekmiyor, cümlenin tüm kısımlarını “gerçekçi” olmaları açısından incelemeniz yeterli olacaktır.)


Zamana Bağlı

Son olarak, SMART tekniğine göre iyi bir strateji zamana bağlı olmalı – yani başlangıç ve bitiş tarihleri belli olmalı. Bu noktada size önerim, stratejilerinizi haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olmak üzere dönemlere ayırmanız. Kısa dönemli ve uzun dönemli hedefleriniz olursa, attığınız adımların temellerinin de daha sağlam olduğunuz emin olabilirsiniz.

Örnek cümlemizi aşağıdaki şekilde sonlandırabiliriz öyleyse: İşte SMART tekniğine uygun, doğru bir içerik pazarlaması stratejisi örneği:

“Blog trafiğini, SEO anahtar kelime stratejisini öğrenip web sitesindeki içeriklere uygulayarak ve Ağustos ayı içerisinde, ayda 10.000 ziyaretçi olacak şekilde arttırmak.”

SMART tekniğine uygun, akıllı hedeflerle dolu günler!

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191