Aile Danışmanı
Şennur Ergin
02 Mart 2025
Yüzyıllar boyunca her toplumun kanayan bir yarasıdır, taciz, tecavüz, istismar ve bu durumun önüne geçmek için aslında buna dur demekle değil faaliyetle, yaptırımla olur biliyorsunuz ki asıl etiket, damga alacak bu kişilerin olmasını sağlamakla mümkün. Bugün bakıldığında toplumda dezavantajlı bir takım kesime yapılan bu etiket ve damga yanlış aslında asıl etiket, damga bu istismarcılara yapılmalıdır. Her şeyden önce bir insan olarak söylüyorum siz kendinizi ne kadar korursanız koruyun toplumun büyük çoğunluğu empati yoksunluğu yüzden başıma gelince anlarım mecaz anlamıyla hareket ettiği sürece iyileşme ve önleme maalesef yetersiz kalıyor.
Peki biz bugün istismar edilen çocuğumuzu nasıl anlarız? Çocukluk çağı istismarlar çoğu zaman çeşitli sebeplerden ötürü pek kimseyle paylaşılmaz. Kız çocuklarına nazaran erkek çocuklarına yapılan istismarlar biraz daha gizli tutulabilmektedir. Bu da yine inşa edilen toplumsal yapıdan dolayıdır. Çocuklar neden bunu biriyle paylaşmazlar çünkü terk edileceğini, bu yaşanan durumdan ötürü cezalandırılacağını düşünür korkarlar. Utanç ve suçluluk duygusundan ötürü bunu saklamaya çalışırlar. Çocuk kendisine ve ailesine zarar geleceğinden korkar ve bunu kimseyle paylaşmak istemez. Çünkü inşa edilen bu toplumsal kalıp ve din inanış öğretileninden ötürü ceza temelli olduğu için otomatikman çocuk ailem ve ben ceza çekeceğiz endişesiyle bir ömür boyu bu yükün altında ezilmek zorunda kalır. Kendini kurban rolüne sokar ve bunun getirdiği tüm olumsuz yapıya boyun eğer. Ne olursa olsun istismar edilen çocuk ancak sonrasında anlaşılıyor ve öyle fark ediliyor çok yazıktır ki bunu önceden anlamamız çok mümkün olmuyor, bu gerçekliği bir fark etmemiz gerekiyor. Fiziksel bir zarar görmüşse anlaşılıyor ve bu da yine ilgilenen bir aile yapısı varsa karşımızda fark ediliyor. Hatta çoğu aile çocuğunun vücudunda ki farklı morlukların, yaralanmaların peşine düşmüyor, önemsemiyor, gözünü açmıyor, bilgilenmiyor..
Ben demiyorum ki her yaralanmayı, morluğu istismara yorumlayalım ama çocuğunu tanıyan aile çocuğun hal ve hareketlerinden günlük rutin eylemlerinden bağımsız ters hareketlerini, modunu düşüren tavırlar, saklamalar, ani gelen bazı korkular, sizin gözünüze çarpan bazı olaylar da ki tavırları daha neler sayabilirim, içine kapanmalar daha neler neler aslında.. Peki bu yaralanmalar nasıl bakmamız gerekiyor, kolunda veya bacağında parmak izi şeklinde oluşan morlukların, diz kapağının üst tarafında oluşan morlukların, vücudunun özellikle boyun ve göğüs kısımlarındaki morlukların, genital bölge etrafında veya iç kısımda oluşan yaraların sebebi mutlaka araştırılmalıdır. İstismara uğrayan çocuklar sıklıkla birine açılmakta çekingen davranırlar. Bazen kendileri yerine bir başka çocuktan bahsedebilirler ya da rüyam da şöyle şeyler gördüm diyebilirler. Oyunlarına yansıtıyor olabilir bilmelisiniz ki çocuklarında hayal dünyalarında ya da beyinlerinde cinsel içerikle düşünceler yoktur oldu ki yansıtıyorsa bunu nereden öğrenmiş olacağını araştırılmalıdır. Çocuğunuz size cinsel istismara uğradığında yönelik bir bilgi veriyorsa büyük ihtimalle doğru söylüyordur. İstismara uğrayan çocuğun davranış değişikliği aslında tacizin istismarın bir diğer ifade biçimidir. Çocuğun biyolojisinde ki değişiklikler muhakkak gözle görülür. Altına kaçırma, tırnak yeme, korku, kaygıları, saç yonma aslında yeme-uyku bozuklukları, hiçbir şeye itiraz etmeme, sıkça mastürbasyon, cinsel içerikli eylemlerde bulunma, cinsellikle ilgili ayrıntılı bilgi bilme, tabi tüm bunlar psikolojisine ve sosyolojine yansır. Artık adaptasyon sorunlarını yaşama, ruhsal ve fiziksel sorunlar yaşaması çok bariz belli olan eylemlere dikkatli bakılınca anlaşılmaktadır. Burada ailenin dikkati ve önem vermesi ile ilgili bir sürecin olması gereklidir.
Aile Danışmanın Şennur, sevgilerimle.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191