Bağlanma Stilleri

baglanma-stilleri-sumeyye-cekici

Güvenli Bağlanma:

Sağlıklı ve istenilen bağlanma türüdür. Çocuk, anne ya da birincil bakım veren kişinin yanında olduğunu, kabullenici ve ihtiyaçlarına duyarlı olduğunu bilir. Çocuklukta oluşturulan bu güven duygusu yetişkinlikte ilişkilerine olumlu bir yansıma sağlar. Bu kişiler, pozitif, güvenilir ve ilişkilerini iyi yönetme eğilimindedir. Onay almamaktan, tek başına olmaktan ve reddedilmekten endişe duymazlar ve sınırlarını koruyabilirler. 


Kaygılı Bağlanma:

Çocuklukta tutarsız ebeveyn tutumuna maruz kalan kişilerde görülür. Bu kişiler yetişkinlikte, ilişkilerinde birine bağımlı hale gelme eğilimindedir. Terk edilme ve reddedilme korkusu yüksektir. Özgüveni düşüktür, sürekli onaylanma ihtiyacı hisseder, çevresindeki insanlara karşı güvensizdir ve olumsuz düşünme eğilimdedir. 


Kaçınan Bağlanma:

Çocuklukta ihmalkarlığa uğramış kişilerde görülebilir. Çocuk, anne ya da birincil bakım veren kişinin fiziksel ve duygusal olarak yakınlık göstermemesi, soğuk ve mesafeli ebeveyn davranışları, ilgisiz ve duygusuz aile ilişkilerinden dolayı güçlü bir bağımsızlık duygusu geliştirir. Kişi, yakın ve duygusal ilişkilerden kaçınır. Yetişkinlikte, insanlara güvenmekte zorlanır, duygularını paylaşmakta oldukça güçlük çeker. Destek ve yardım almaktan kaçınır. Başkalarını küçümseyebilir, kişiler arası ilişkilerde sorun yaşar. 


Düzensiz/ Dağınık Bağlanma:

Çoğunlukla çocuklukta, istismar, ihmal ve travmalar yaşanması sonucunda gelişebilir. Bu bağlanmada en önemli neden, çocuğun bakım verenden aşırı korkusu ve tamamen güvensiz bir ortamda büyümesidir. Yetişkinlikte, son derece tutarsız davranışlar görülür ve güven problemleri yaşarlar. Anksiyetesi yüksek bireylerdir, reddedilme korkuları vardır. Duygu durum bozuklukları, kendine zarar verme ,kişilik bozuklukları görülebilir. Madde kullanımına yakındırlar. 

( Bağlanma kuramı, Psikanalist John Bowlby ve Psikolog Mary Ainsworth tarafından geliştirilmiştir.)

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191