Psikolog
Sultan Dağlı
07 Aralık 2024
Oyun terapisi, 2-12 yaş arası çocuklar ile çocuğun iç dünyasını tanımaya ve çocuğun duygusal, bilişsel, sosyal ve davranışsal sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için oyun aracılığıyla yapılan bir terapi yöntemidir. Duygusal deneyimlerini sözlü olarak ifade etmekte zorlanan çocuklar günlük hayattaki fikirlerini oyun yoluyla ifade edebilmektedirler. Çocuk, terapistinin rehberliğinde güvenli bir ortamda duygusal deneyimlerini keşfeder ve işlemeye çalışır. Böylece öz-yönelimli keşif yoluyla sorunları aşma olanağı tanır. Empati geliştirirler, başkalarıyla anlaşabilmeyi öğrenirler. Çocuk, oyunla birlikte içsel çatışmalarını ve dışsal problemlerini çözmeye çalışır. Kaygı ve çatışmalarına hâkim olmalarına yardımcı olur.
Buna ek olarak çocuk merkezli oyun terapisi çocukluk döneminde yaşanılan birçok sorunun tedavisinde terapistler tarafından hem dünyada hem de ülkemizde sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır.
Oyun terapisi ile ilgili temel bilgi edindiğimize göre biraz da denilince akla gelen yanlış bilgilerden bahsetmek isterim. Çoğunlukla terapi odasında terapistin çocukla birlikte oyun oynadıkları hayal edilir. Terapi odasında yapılan bu değildir. Oyun çocukların dilidir.
Her zaman eğlenceli olmayabilir. Üzüntü, kızgınlık, hayal kırıklılığı gibi duygular da yaşanabilir.
Bunlarla beraber ebeveynler çocuk terapi odasındayken dışarda bekledikleri için kendilerini sürece pekte dahil hissetmiyor olabilirler fakat çocuğun iyilik halinin sürdürülebilmesi için danışmanlık sürecinde aktif olmaları önemlidir.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191