Sevilen Biri Öldüğünde Yaşamak

29 Nisan 2024

sevilen-biri-oldugunde-yasamak

Sevilen biri öldüğünde, özellikle de travmatik bir ölüm söz konusu olduğunda bu acı dayanılmaz olabilir. Yas tutma süreci sevilen birinin kaybı söz konusu olduğunda son derece doğaldır. Toplumsal afetlerde, tanımadığımız kişiler için bile, bir yas sürecine gireriz. Ancak bazı durumlarda yas sürecinin uzadığı ve kişinin hayatının olağan akışını olumsuz etkilediğini görürüz. İşte o zaman profesyonel bir destek almanın zamanı gelmiş demektir. 


Yas Destek Grupları

Sevdiğiniz biri öldüğünde, "keşke ben ölseydim" "keşke ben de ölsem" gibi duyguların içinde olabilir, ve "Neden?" sorusunun cevabını bulamadığınız için ruhsal olarak çökkün hissedebilirsiniz. Bu süreci aşabilmek için en iyi yöntem, önce kendinize ve acınıza zaman tanıyıp onu yaşamanız, sonra da gerekirse yas destek gruplarına katılmanızdır. Bunun için profesyonel bir uzman eşliğinde grup oluşturabileceğiniz gibi, çevrenizde kaybı olanlarla bir araya gelerek kendi destek grubunuzu da oluşturabilirsiniz.

Ancak bireysel olarak ya da ailenizle birlikte de destek alabilirsiniz. Yas sürecini çalışırken, her bireyin yas tutma şekli farklı olduğundan kişiye özel destekler sağlanmaktadır. Ayrıca ölüme yakın olan bireylerle ve ailelerle de aynı şekilde çalışarak, sürecin daha iyi yönetilmesi için destek verilmektedir.

Kendiniz, ailenizin bireylerinden biri ölümcül bir hastalığa yakalanmış olabilir. Bu süreçte kötü hissetmeniz yanlış bir şey değildir. Önemli olan bu süreçle nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmenizdir. Bunun için her zaman yanınızda olacak bir ruhsal rehber bulabilirsiniz.


Yas Danışmanlığı

Acınız; ani hastalık, kronik hastalık, sakatlık, boşanma, tecavüz, duygusal istismar, fiziksel veya cinsel istismar, kronik işsizlik, hayal kırıklığı, akıl hastalığı veya sevdiğiniz birinin kaybı şeklinde olabilir. Bu durumla başa çıkmakta zorlandığınızda size destek verecek en az bir kişinin olacağını bilmelisiniz.

 

Danışanların sorunlarını etkili bir şekilde yönetme becerilerini kazanmalarına yardımcı olmak ve danışanın yaşamın zorluklarıyla başa çıkma yeteneğini geliştirmek için hizmet veren uzmanlarla görüşmekten çekinmeyiniz.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191