27 Eylül 2023
Markanızı, ürününüzü ya da verdiğiniz hizmeti hedef kitlenize en doğru şekilde ulaştırmanın sosyal medya hesapları harici diğer bir yolu da şüphesiz web sitesi. Peki, özenle hazırladığınız web siteniz yeterince görünür değilse ne yapmalı? İşte bu yazıda, web sitenizin görünürlüğünü artırmanın 5 etkili yolundan bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım!
Temel İhtiyaçlarınıza Yönelik İletişim Stratejileri Belirleyin.
İlk adım markanızın amaçlarını ve temel ihtiyaçlarını netleştirmek olmalı çünkü bunlar, web sitenizin iletişim stratejilerini belirleyen en önemli faktörler olacaklar. Satışlarınızı artırmayı mı hedefliyorsunuz, bir topluluk oluşturmak mı? Markanız için koyduğunuz hedefler gerçekçi ve ulaşılabilir mi? Hedefleriniz markanızla ilgili uzun vadeli planlarınızı destekler nitelikte mi? Peki bu hedeflere ne kadarlık bir zaman diliminde ulaşmayı planlıyorsunuz? Akıllı hedefler koymak konusunda etkili bir teknik olan S.M.A.R.T tekniğinden önceki yazılarda söz etmiştim – kullanmaktan çekinmeyin! Akıllıca kurgulanmış hedefleriniz olduğunda web sitenizin tasarım dili ve formatından tutun, içerik tarzına kadar pek çok konuyla ilgili zaten doğru yolda ilerliyor olacaksınız.
Düzenli ve Kaliteli İçerik Paylaşımlarında Bulunun, Hep Yeni Kalın ve Güncelleyin!
‘Yeni kalmanın ve güncellemenin’ öneminden başlamak istiyorum. Evet web sitenizdeki içeriklerin güncel, özgün, etkileşim odaklı ve kaliteli olması çok ama çok önemli, yine de yeterli değil. Aynı zamanda sürekli olarak yeni içeriklerle web sitenizi desteklemeli, geliştirmelisiniz. Ek olarak, var olan içeriklerinizi belli aralıklarla güncellemelisiniz. Neden mi? Her şeyden önce yeni içerikler, yeni ‘anahtar kelimeler’ demek (ilerleyen yazılarda SEO konusuna girersek bunu çok daha detaylı olarak ele alacağım), bu da trafiğinizin farklı kanallardan artma ihtimalinin yükselmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda siz web sitenize yeni içerik ekledikçe, “Google bot” sitenizi daha sık ziyaret etmeye başlıyor ve trafiğinizin artma şansı yine yükseliyor.
Güncelleme konusuyla ilgili olaraksa, sistem şöyle işliyor: Web sitenizde yayınladığınız bir içerik, ilk 3-4 ayda gözle görülür bir trafik almazsa, Google bu içeriği incelemeye başlıyor ve içerikte herhangi bir değişiklik, yenilik, güncelleme olup olmadığına bakıyor. Yoksa, kötü haber: İçeriğiniz giderek görünmezleşmeye mahkum hale geliyor, bir nevi Google’ın gözünden düşüyor.
Mobile Uyumluluk ve Hız Çok Önemli!
Hadi şimdi, Google Analytics raporlarınızı inceleyin ve kendi gözlerinizle görün: çok yüksek olasılıkla sitenizi ziyaret edenlerin büyük çoğunluğu bunu mobil cihazları aracılığıyla yapıyor. Bu yüzden size düşen, ilk olarak mobile uyumlu bir web siteye sahip olduğunuzdan emin olmak. Burada web sitenizin kullanıcı dostu olması ve ziyaretçilerine en kolay, en rahat şekilde aradıklarını sunabiliyor olması büyük önem taşıyor. Özen göstermeniz gereken bir diğer nokta da, web sitenizin hızı. Google’a göre, bir mobil web sitesinin yüklenme hızı en fazla 3 saniye olmalı.
Performans Takibi Yapın, Gerekirse Rotanızı Değiştirmekten Çekinmeyin.
Her zaman söylüyorum, en çok etkileşim alan ve en kaliteli içerikleri üretiyor olsanız bile, bunların takibini yapmadığınız sürece gelişmeniz çok zor. Evet ilk aşamada üretmeye odaklanın ama sonra mutlaka performans analizlerinizi yapın. Beklediğiniz sonucu alamadığınız uygulamalar ile ilgili çıkarımlarda bulunun, istatistikleri inceleyin, neleri daha iyi yapabileceğinizi sorgulayın.
Diğer İçerik Geliştiricilerle İş Birliklerine Açık Olun.
Sizin alanınıza hitap eden, benzer motivasyonlara sahip olduğunuz, farklı içerik geliştiriciler ile ortak bir faydaya odaklandığınız, etkili iş birlikleri yapın. Açık, girişken ve yenilikçi olun. Bunu sosyal medya tarafında da konuşuyoruz, günümüzde en önemli şeylerden biri karşılıklı etkileşim, ilişki kurmak. Dolayısıyla kurduğunuz her yeni ilişki de, sayısız yeni fikir, gelişim için yeni fırsatlar ve tabii ki çok daha fazla bir web site trafiği demek.
Belirtmekte fayda var: Web site trafiğini artırmanın en önemli, vazgeçilmez ve etkili yolu temel SEO tekniklerini iyi bilmekten geçiyor. Belki de bu konuyu ilerleyen yazılarda detaylıca ele alırız, ne dersiniz?
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191