Anksiyete ile Mücadelede Alışılmadık Yöntemler

anksiyete-ile-mucadelede-alisilmadik-yontemler

Anksiyete (Kaygı) Nedir?

Kaygı, stres ve depresyonun ortak noktalarından biri; beynimizin olumsuz olayları tekrar ve tekrar devamlı olarak aklımıza getirmesidir. Kaygı sırasında düşüncelerimiz, tekrarlayıcı, kendini besleyici kronik olumsuzluklar üzerine kuruludur. Aslında kaygı bozuklukları kendi içinde de çeşitlilik gösterir. Genellikle birbirine benzeyen bu psikolojik durumlar süreleri ve şiddetleri gibi sebepler ile birbirinden ayrılırlar.



Kaygı Türleri Nelerdir?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Eğer endişe ve korkular günlük hayatınızda sizi rahatsız ediyorsa veya kötü bir şey yaşayacakmış gibi hissediyorsanız Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) yaşıyor olabilirsiniz. YAB’lı insanlar genellikle endişe verici kişilerdir, ancak verdikleri endişenin nedenini bile bilmiyorlardır. YAB’ye bağlı endişe genellikle uykusuzluk, mide rahatsızlığı, huzursuzluk ve yorgunluk gibi fiziksel semptomlar olarak ortaya çıkar.


Panik Ataklar ve Panik Bozukluk

Panik Bozukluk, tekrarlanan, beklenmedik panik atakların yanı sıra başka bir olay yaşama korkusu ile karakterizedir. Panik bozukluğa kişinin kendini güvende hissettiği ortamların dışında bulunması ile gelişen agorafobi de eşlik edebilir. Eğer agorafobiniz varsa, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlarda veya uçak gibi dar alanlarda bulunmaktan kaçınırsınız.


Anksiyete ile Mücadelede Alışılmadık Yöntemler: Denemeniz Gereken 10 Yöntem

Anksiyete, günlük yaşamı zorlaştıran karmaşık bir durum olabilir. Ancak, bu duyguyla başa çıkmak için sıradan yöntemlerin ötesinde bazı alışılmadık teknikler de var. İşte anksiyete ile mücadelede deneyebileceğiniz 10 yaratıcı yöntem:


Koku Terapisi ile Rahatlama

Lavanta, nane veya sandal ağacı gibi sakinleştirici esansiyel yağlar, anksiyetenizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir difüzörde kullanarak veya bileğinize damlatarak rahatlamayı deneyin.

Düşünsel Çerçeveleme

Anksiyeteyi bir “deney” olarak görmeyi deneyin. Bu yaklaşım, duygularınızı bilimsel bir bakış açısıyla incelemenize yardımcı olabilir.

Renkli Yüzeylere Bakmak

Sakinleştirici renklerdeki nesneleri gözlemlemek, ruh halinizi iyileştirebilir. Özellikle mavi ve yeşil renkler, rahatlatıcı etkiler sağlar.

Bilgisayar Oyunları Oynamak

Video oyunları, dikkatinizin dağılmasına ve eğlenmenize yardımcı olabilir. Bu da stresinizi geçici olarak hafifletebilir.

Deniz Dalgası Sesleri veya Doğa Sesleri

Deniz dalgaları veya doğa sesleri dinlemek, rahatlamanıza yardımcı olabilir ve zihninizin dinlenmesine olanak tanıyabilir.

Gölge Egzersizleri

Farklı hareket pozisyonlarıyla egzersiz yapmak, kendinizi daha kontrol edilebilir hissetmenize yardımcı olabilir.

Farklı Duruş ve Pozisyonlar Deneme

Yeni pozisyonlarda oturmak veya bedeninizi farklı şekillerde yerleştirmek, zihninizdeki sıkışmışlığı hafifletebilir.

“Neden” Sorularını Sorma

Anksiyete yaşadığınızda, “Bu durumda bana ne öğretebilir?” gibi sorular sorarak duygularınıza analitik bir yaklaşım getirebilirsiniz.

Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik (VR) Uygulamaları

Sanal gerçeklik uygulamaları, rahatlatıcı ortamlar sunarak anksiyeteyi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sokak Sanatı ve Dış Mekan Aktiviteleri

Dışarıda yürüyüş yapmak veya sokak sanatlarına bakmak, şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmanıza ve zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olabilir.



Anksiyete Bozuklukları İçin Tedavi Yöntemleri Neler?

Anksiyete bozukluklarında birçok terapi çeşiti uygulanabilmektedir. Onlardan birkaçı şöyledir:

Bilişsel davranışçı terapi: davranışlara ek olarak düşünceye veya bilişlere odaklanır. Anksiyete tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, endişenizi tetikleyen olumsuz düşünce kalıplarını ve mantıksız düşünceleri belirlemenize ve onlarla başa çıkmanıza yardımcı olur.


Farkındalığa dayalı terapi: korkularınızı güvenli ve kontrollü bir ortamda ortaya çıkarmanıza yardımcı olur. Korkulan nesneye veya duruma daha fazla kontrol hissi oluşturursunuz. Korkunuzla yüzleştikçe endişeniz giderek azalır.

Bunlarla birlikte psikiyatrik kontrol eşliğinde ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.


Tedavisi mümkün olan anksiyete (kaygı bozukluğu) bozukluklarında, kişinin ve belirtilerin özelliğine göre psikoterapi uygulanır.


Kaygı günlük hayatın bir parçası olsa da mutlaka üzerine çalışılması ve kontrol altına alınması gereken bir sorundur. Eğer kaygı günlük hayatı olumsuz etkileyecek seviyedeyse, kişi kaygı sebebiyle yaşam kalitesinin düştüğünün farkındaysa profesyonel destek alınması gerekir. Profesyonel psikolojik destek almak zaman zaman hâlâ tabu olarak görülse de bu desteğin aslında insanın kendi içindeki gücü keşfetmesini sağlamak için bir araç olarak görülmesi gerekir. Psikolojik danışmanlık kişide olmayanı kişiye veremez. Psikolojik danışmanlık alırken yargılanmayacağımızı bildiğimiz bir ortamda, tamamen objektif olduğundan emin olduğumuz bir bakış açısı karşısında kendimize hiç olmadığımız kadar dürüst olma fırsatı elde ederiz ve gerçekten bize zarar veren duygu ve düşünceleri çok daha kolay fark ederiz. Online terapi ile istediğiniz zaman istediğiniz yerde, konfor alanınızdan uzaklaşmadan destek alabilirsiniz.


Psk. İrem BEYAZ

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191