Öğrenciler meslek seçerken nelere dikkat etmeli

ogrenciler-meslek-secerken-nelere-dikkat-etmeli

Öğrenciler meslek seçerken nelere dikkat etmeli

Yorucu bir maraton olan sınav süreci sonlandı ve sınav sonuçları açıklandı.


Alınan puan doğrultusunda öğrenciler meslek çeker nelere dikkat etmeli

Öncelikle, kendi ihtiyaçlarınızı, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi tanıyın. Hangi alanlarda başarılı olduğunuzu ve nelerden zevk aldığınızı belirlemek, doğru tercihler yapmanıza yardımcı olacaktır. Tercih ettiğiniz meslek ömrünüzün geri kalanında yapacağınız iş olduğu için bu mesleği yaparken her ne kadar yorulsam da bazen işimi yapmak zorlu olsa da günün sonunda bu mesleği seçtiğim için mutluyum diyebileceğiniz bir meslek seçiminde bulunun.

Gelecekte hangi mesleği yapmak istediğinizi ve kariyer hedeflerinizi netleştirin. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek, doğru tercihler yapmanıza yardımcı olabilir. Bu hedefleri belirlerken alternatif olarak yapabileceğinizi düşündüğünüz iş kolları hakkında da araştırmalar yapmanızda yararlı olacaktır.

Tercih süreci bazen sınav sürecinden daha stresli geçebilir. Stresimizi azaltmak ve gelecekte yapacağımız mesleği seçmemizi daha rahat bir şekilde seçmek içi duygusal ve sosyal destek çok önemlidir. Duygu durumunuzu düzenlemekte zorluk çekiyor psikolojik destek alabilirseniz.

Tercih sürecinde karşılaşabileceğiniz zorluklara yapıcı bir zihniyetle yaklaşın. Her kararın bir deneyim olduğunu Kendinizi eleştirel bir şekilde değil, yapıcı bir şekilde değerlendirin.


Aileler tercih döneminde çocuklarına nasıl destek olabilir ?

Çocuğumuzun sınavdan aldığı puanı iyisiyle kötüsüyle kabul etmek bu süreçte çok önemli. Meslek seçimi için çocuğumuza ilgi duymadığı bir iş kollunu seçmesi için baskı yapmayın. Çocuğumuz tercih döneminde stresli olacaktır bu stresini atlatması için çocuğunuza duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebileceği bir ortam sağlayın. Çocuğunuzun çabalarını ve başarılarını takdir edin. Ona olumlu geri bildirimlerde bulunarak özgüvenini artırın ve motive olmasını sağlayın. Çocuğunuz meslek seçimi konusunda zorluk yaşıyorsa onunla birlikte meslekleri ve iş kollarını inceleyin. Çocuğunuzun tercihleri ve hedefleri zamanla değişebilir. Bu nedenle, esnek olun.


Tercih dönemindeki bütün öğrencilerimizin zevk alarak yapacakları mesleği seçmelerini ve ilerleyen akademik hayatlarında başarılarının devamını dilerim 

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191