Şimdi ve Burada...

simdi-ve-burada...

  "Daha sonra çok geç olacak.  Hayat şimdiden ibaret."

   Jacques Prévert


Psikolojimizin bize oynadığı en mükemmel oyunlardan biri kuşkusuz ki geçmişin “keşke”leri ile geleceğin “belirsizliği” arasında derin düşüncelere dalmaktır. Bu ikilemden çıkıp  anı yaşayabilmek ise çoğu zaman oldukça güçtür çünkü insan psikolojisi karanlık yöne doğru doğal bir eğilim içerisindedir.


Peki gerçek mutluluk nerededir? Geçmişin keşkelerinde mi yoksa geleceğin muammalarında mı gizlidir? Mutluluk nerededir? Mutluluk belki de tam olarak “an”dadır. İçinde bulunduğumuz zamandır mutluluk belki de. Bu yazıyı okuyup farkındalık kazandığımız, satırları aşağı doğru kaydırdığımız, belki de satır aralarında kendimizi bulduğumuz dakikalar bize mutluluğu getirecektir.


Araştırmalar, geçmiş ya da gelecek arasında gidip gelmek yerine anda kalabilen insanların daha mutlu olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumla ilgili ile olarak Gestalt Terapi’nin ortaya atmış olduğu “Mindfulness” ve “Şimdi ve Burada” kavramlarını biraz konuşalım istiyorum.


Şimdi ve burada olmak; bilincimizin farkındalıkla ana odaklanıp, geçmiş ya da geleceğe takılı kalmadan etrafını deneyimlemesidir. Şimdi ve burada olan birey, farkındalık sahibidir ve hayatı deneyimleyerek yaşar. Farkındalık sahibi olan ve anı yaşayan bu bireyler aynı zamanda kendileri üzerinde irade sahibidir.


Şimdi ve burada olmayı sağlayan farkındalık kavramının karşılığı ise mindfulness’tır. (farkındalık). Her gün geçtiğiniz yolda var olan bir ağacı daha önce hiç görmediğinizi fark ettiğiniz oldu mu? "Bu ağaç hep burada mıydı?" diye düşündüğünüz oldu mu? Veya yorgun bir günün ardından "Eve nasıl geldiğimi bile bilmiyorum." diyerek kendinizi koltuğa attığınız mutlaka olmuştur. İşte otopilot modun hayatınızdaki hakimiyetini azaltarak bilinçli farkındalığa yer açmak adına yaşam deneyimini zenginleştiren bir anlayış diyebiliriz Mindfulness için. Terapötik olarak hem içinde bulunduğumuz anda farkındalığımızı yüksek tutmak, şimdi ve burada olmak, hem de çevremizdeki olayları nasıl karşıladığımıza yönelik bilincimizi geliştirmektir. Mindfulness ayrıca deneyimlerimize karşı açık olmayı ve yargılayıcı bir şekilde yaklaşmamayı gereksinim olarak görür.


Sonuç olarak  bilinçli bir şekilde yaşanan anda kalma hissi, bireyin yaşadığı sebebi açıklanamayan gerginlik, huzursuzluk hislerini azaltmasına, psikolojik sağlamlığımızı arttırmamıza olanak sağlayan bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.


Dönüp içe bakmak, her zaman dönüp geriye bakmaktır der, Jean Paul Sartre. İstersen bugün senin için yeni bir başlangıç olsun. Şimdi anın tadını çıkarmak ve hayattan keyif almak için biraz motivasyon zamanı. Kendini biraz bırak! Kendini bırakmak, zihnimizin dinlenmesi için bir fırsattır. Anda kalmayı öğrenip şimdiden keyif almayı motto edinince kendini biraz olsun bırakmak mümkün. Capcanlı, pozitif ve tatmin dolu bir seni keşfetmeye devam et! Unutma ki yalnızca bir gün var o da bugün! Benimle bu yolculuğa çıkıp sona kadar bana eşlik ettiğin için teşekkür ederim. Kaleme alınmış farklı yazılarda görüşmek üzere…

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191