Yaşlanmayı Sevgiyle Kucaklamak

yaslanmayi-sevgiyle-kucaklamak

Zaman birçok şeyin ilacı olmakla birlikte beden için korkutucu sona yaklaşmanın da bir adımı olabilir. Bütün canlılar doğar, bir süre yaşar ve ölürler. Bunun belirli bir çizelgesi olmadığı gibi, birçok kişi için yaşlanmak ölümün gittikçe daha yakın olduğu anlamını taşır.

Yaşlanmaktan korkuyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Evet, yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeni şeyler öğrenmeniz biraz daha uzun sürebilir ve daha iyi performans gösteremeyebilirsiniz. Bazı aktiviteler eskisinden daha yavaş olabilir ancak ileri yaşın güçlü olduğu birçok yön de vardır. Yaşınız ilerledikçe, dünya hakkında daha iyi bilgi edinmeyi ve uygulama konusunda daha iyi olmayı ve duygusal zekanızın artmasını bekleyebilirsiniz.

Elbette hayatın her aşamasında olduğu gibi yaşlılık da beraberinde farklı zorluklar getiriyor. Ancak yaşlı insanlara 'başarılı bir şekilde yaşlanmalarını' söylemek yerine (ki bu temelde 'Yaşlanma!' anlamına gelir), bu zorluklara karşı daha fazla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Sonuçta gençlere yaşlarının getirdiği zorluklardan kaçınmalarını söylemiyoruz. Bunun yerine, onların zorluklarla yüzleşmelerini, daha akıllı ve daha dayanıklı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. 50 yaşından sonra hayata geçiş yapan insanları da aynı şekilde desteklemeliyiz. Bu ruhla, ilerleyen yaşı kucaklamanın bazı yolları var. Böylece ondan kaçmak yerine bunun büyüme için bir katalizör olmasına izin verebilirsiniz.


Yaşlanmak yerine yaşlanmak için farkındalığı kullanmak


Yaşla birlikte büyümek için çeşitli farkındalık biçimlerini uygulamanızı öneririm. Tıpkı vücut için yapılan egzersizin fiziksel sağlığı korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olması gibi, farkındalık da optimum sağlık ve refah için zihni esnekleştiren zihinsel bir eğitimdir. Şimdiki anın (düşünceleriniz, duygularınız ve fiziksel duyumlarınız) meraklı bir araştırmasını içerir. Faydaları arasında gelişmiş konsantrasyon, daha fazla farkındalık, önemli olana odaklanma yeteneği ve zorluklarla nezaket, mizah, dayanıklılık ve zihinsel uyumlulukla başa çıkma yeteneği yer alıyor. İşte sadece yaşlanmak yerine yaşla birlikte büyümenin yolları hakkında farkındalığa sahip olabilirsiniz.


Neye dikkat edeceğinizi seçin


Başarılı bir yaşamın sırrı, bir düşünceyi diğerine tercih edebilmektir. Bu size sınırlamalarınız yerine yapabileceklerinize ve keyif alabileceğiniz şeylere odaklanma gücü verecektir. Ayrıca sizin için gerçekten önemli olan şeylerle ilgilenmenizi ve enerjinizi önemsiz veya zaten değiştirilemeyecek şeyler için harcamamanızı da mümkün kılar.

Dikkatinizi iki şekilde eğitebilirsiniz:

  • Birincisi, meditasyonsuz farkındalık olan gayri resmi farkındalık yoluyladır. Bu, günlük yaşamdaki deneyimlerinizi fark ettiğiniz ve dikkatinizi nereye vereceğinizi bilinçli olarak seçtiğiniz zamandır. Yani, aynaya bakıp kırışıklıklardan yakınıyorsanız ya da saçınızın olmamasının yasını tutuyorsanız, gördüğünüz şeylerde hoşunuza giden şeylere, örneğin uzun yıllar boyunca gülümsemekten kaynaklanan derin çizgilere yeniden odaklanma pratiği yapabilirsiniz. Veya yaşa bağlı yetenek kaybı nedeniyle öfke veya üzüntü duyguları fark ederseniz, dikkatinizi hayatta size zevk veren ve hala yapabileceğiniz şeylere çevirmeyi seçebilirsiniz.
  • Dikkatinizi eğitmenin ikinci yolu otururken, yatarken veya yavaş hareket ederken resmi farkındalık meditasyonu yapmaktır. Bu sadece dikkatinizi belirli bir süre boyunca belirli bir noktaya yoğunlaştırma eylemidir. Nefesiniz veya başka herhangi bir fiziksel his gibi bir dayanak noktası seçersiniz ve zihninizin dağıldığını fark ettiğinizde bu noktaya geri dönersiniz. Zamanla beyninizdeki sinir yollarını yeniden yapılandıracaksınız ve konsantre olma ve dikkatinizi kontrol etme yeteneğiniz gelişecek.

Kendinize karşı nazik olmayı unutmayın


Merhamet olmadan kabul olmaz. Hayatın tatsızlıklarıyla gerçekten yüzleşebilmek için kendinize karşı nazik ve bağışlayıcı olmanız gerekir. 'Sevgi', 'şefkat' ve 'nezaket' gibi kelimeler bazen yumuşak beceriler olarak görülse de, gerçekte bunlar hayatta kalmanız ve refahınız için hayati önem taşıyan zor becerilerdir. Araştırmalar, yaşlı bireyler arasında öz-şefkat ile refah arasında özellikle güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.


Kendinize şefkat duymak her zaman kolay değildir ama bir seçim ve beceridir. Bunun bir yolu, kendinizi başkalarından ayrı görmemek için çaba göstermektir. Hata yaptığımda ya da işler istediğim gibi gitmediğinde bunun sadece benim başıma gelen bir şey olduğunu düşünmek çok kolay. Bu nedenle, kendine şefkat göstermenin bir yolu, rahatsızlığımı 'Zavallı ben, tek başıma' yerine 'Ben sadece insan oluyorum' şeklinde yeniden çerçevelendirmektir. Bu bakış açısıyla çektiğim acı, yalnız kendime acımaktan ziyade başkalarıyla bağlantı kurma anına dönüşüyor.


Başka bir yol da kendine şefkat eylemlerini uygulamaktır. Kendinize şunu sorun: 'Şu anda neye ihtiyacım var?' Belki bu bir huzur, dinlenme, kendinize birkaç nezaket sözü ya da doğada ya da arkadaşlarınızla vakit geçirme anıdır.




Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191