Aile Danışmanı, Sosyolog
Gökçe Sert
17 Mayıs 2024
Zaman birçok şeyin ilacı olmakla birlikte beden için korkutucu sona yaklaşmanın da bir adımı olabilir. Bütün canlılar doğar, bir süre yaşar ve ölürler. Bunun belirli bir çizelgesi olmadığı gibi, birçok kişi için yaşlanmak ölümün gittikçe daha yakın olduğu anlamını taşır.
Yaşlanmaktan korkuyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Evet, yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeni şeyler öğrenmeniz biraz daha uzun sürebilir ve daha iyi performans gösteremeyebilirsiniz. Bazı aktiviteler eskisinden daha yavaş olabilir ancak ileri yaşın güçlü olduğu birçok yön de vardır. Yaşınız ilerledikçe, dünya hakkında daha iyi bilgi edinmeyi ve uygulama konusunda daha iyi olmayı ve duygusal zekanızın artmasını bekleyebilirsiniz.
Elbette hayatın her aşamasında olduğu gibi yaşlılık da beraberinde farklı zorluklar getiriyor. Ancak yaşlı insanlara 'başarılı bir şekilde yaşlanmalarını' söylemek yerine (ki bu temelde 'Yaşlanma!' anlamına gelir), bu zorluklara karşı daha fazla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Sonuçta gençlere yaşlarının getirdiği zorluklardan kaçınmalarını söylemiyoruz. Bunun yerine, onların zorluklarla yüzleşmelerini, daha akıllı ve daha dayanıklı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. 50 yaşından sonra hayata geçiş yapan insanları da aynı şekilde desteklemeliyiz. Bu ruhla, ilerleyen yaşı kucaklamanın bazı yolları var. Böylece ondan kaçmak yerine bunun büyüme için bir katalizör olmasına izin verebilirsiniz.
Yaşlanmak yerine yaşlanmak için farkındalığı kullanmak
Yaşla birlikte büyümek için çeşitli farkındalık biçimlerini uygulamanızı öneririm. Tıpkı vücut için yapılan egzersizin fiziksel sağlığı korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olması gibi, farkındalık da optimum sağlık ve refah için zihni esnekleştiren zihinsel bir eğitimdir. Şimdiki anın (düşünceleriniz, duygularınız ve fiziksel duyumlarınız) meraklı bir araştırmasını içerir. Faydaları arasında gelişmiş konsantrasyon, daha fazla farkındalık, önemli olana odaklanma yeteneği ve zorluklarla nezaket, mizah, dayanıklılık ve zihinsel uyumlulukla başa çıkma yeteneği yer alıyor. İşte sadece yaşlanmak yerine yaşla birlikte büyümenin yolları hakkında farkındalığa sahip olabilirsiniz.
Neye dikkat edeceğinizi seçin
Başarılı bir yaşamın sırrı, bir düşünceyi diğerine tercih edebilmektir. Bu size sınırlamalarınız yerine yapabileceklerinize ve keyif alabileceğiniz şeylere odaklanma gücü verecektir. Ayrıca sizin için gerçekten önemli olan şeylerle ilgilenmenizi ve enerjinizi önemsiz veya zaten değiştirilemeyecek şeyler için harcamamanızı da mümkün kılar.
Dikkatinizi iki şekilde eğitebilirsiniz:
Kendinize karşı nazik olmayı unutmayın
Merhamet olmadan kabul olmaz. Hayatın tatsızlıklarıyla gerçekten yüzleşebilmek için kendinize karşı nazik ve bağışlayıcı olmanız gerekir. 'Sevgi', 'şefkat' ve 'nezaket' gibi kelimeler bazen yumuşak beceriler olarak görülse de, gerçekte bunlar hayatta kalmanız ve refahınız için hayati önem taşıyan zor becerilerdir. Araştırmalar, yaşlı bireyler arasında öz-şefkat ile refah arasında özellikle güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Kendinize şefkat duymak her zaman kolay değildir ama bir seçim ve beceridir. Bunun bir yolu, kendinizi başkalarından ayrı görmemek için çaba göstermektir. Hata yaptığımda ya da işler istediğim gibi gitmediğinde bunun sadece benim başıma gelen bir şey olduğunu düşünmek çok kolay. Bu nedenle, kendine şefkat göstermenin bir yolu, rahatsızlığımı 'Zavallı ben, tek başıma' yerine 'Ben sadece insan oluyorum' şeklinde yeniden çerçevelendirmektir. Bu bakış açısıyla çektiğim acı, yalnız kendime acımaktan ziyade başkalarıyla bağlantı kurma anına dönüşüyor.
Başka bir yol da kendine şefkat eylemlerini uygulamaktır. Kendinize şunu sorun: 'Şu anda neye ihtiyacım var?' Belki bu bir huzur, dinlenme, kendinize birkaç nezaket sözü ya da doğada ya da arkadaşlarınızla vakit geçirme anıdır.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191